De lezing van… Anja van Heelsum

Nieuwkomers moeten gewoon inburgeren, geen gezeur, en als ze het Nederlands niet kunnen begrijpen dan moeten ze de taal snel leren. Dat is tegenwoordig de trend. Niet handig, betoogt Anja van Heelsum in deze lezing (aanvang vanaf pagina 15). Want hoe moet je weten wat je geacht wordt te doen, als je dat alleen in het Nederlands te weten kunt komen, een taal die je nog niet goed begrijpt? Hoe burger je goed in, als je geen steun mag zoeken bij landgenoten?

Van Heelsum hield haar lezing tijdens een conferentie over de toekomst van zelforganisaties van migranten. Dat was in 2004. Wat ze zegt gaat nu echter nog steeds op. Misschien zelfs wel in versterkte mate. Want het marginaliseren van eigen organisaties kan averechts werken:

liet zien dat het van belang is dat gemeenten de contacten met deze organisaties niet verbreken. Immers, het verbreken van contacten vermindert de mogelijkheden om kennis uit te wisselen en zo de integratie te bevorderen.

Anja van Heelsum is tegenwoordig verbonden aan de afdeling Politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde onder andere over de ontwikkeling van Surinaamse zelforganisaties in Amsterdam, Marokkaanse Berbers in Nederland. Daarnaast ontsloot ze Franstalige studies over Marokkaanse migratiestromen voor een breder (Nederlands) publiek.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: