Rosin geeft les in feministen neersabelen

Jongens en meisjes, let op. Hanna Rosin, die eerder al kritiek oogstte met een lui betoog over ‘het einde van de man’, laat in een nieuw essay zien hoe je feministen afzeikt en het patriarchaat verdedigt. Twee vliegen in één klap! Volgens haar is het patriarchaat op sterven na dood en moeten feministen opzouten. Het is een masterclass in framing, onlogische redeneringen verpakken in een verstandig klinkend, glimmend papiertje, provincialisme en oogkleppen.

Rosin schept eerst een vreemd wezen, de feminist. Ze had daarbij waarschijnlijk dit voor ogen:

Of anders misschien de enge onruststokers waar deze comic veel lol mee heeft:

Of wacht, het gaat haar om de griezelige radicale aanhangers van deze verschrikkelijke beweging:

Of wacht, misschien heeft ze in bovenstaande populaire vijandbeelden vooral een bron van inkomsten gevonden en ziet ze eigenlijk, diep in haar hart, dit:

Maar goed, laten we het houden op die humorloze, boze, foeilelijke feministen, die niemand ooit op straat tegen komt, omdat ze in een bunker zetelen en vanuit dat ondergrondse hoofdkwartier stiekem mannen psychologisch castreren en het huwelijk bestrijden. Die mythische wezens wentelen zich volgens Rosin in zelfmedelijden en slachtofferschap. Ongeveer zoals de fictieve huilfeministe die in Nederland regelmatig opduikt in kranten en tijdschriften, om daarna al even grondig neergesabeld te worden.

Rosin moet niets van dat soort feministen hebben. Rosin is sterk! Rosin is stoer! Rosin durft te zeggen wat anderen niet durven! Het patriarchaat bestaat niet meer! Vrouwen hebben gewonnen en moeten nu normaal gaan doen! Als je Rosin niet gelooft, ben je een jankerd die per se, op irrationele gronden, vast wil houden aan wazig slachtofferschap! Ze doet dat met een verhaal dat zo ontzettend stereotype is, dat de Washington Post haar betoog al na de eerste zin in kan vullen:

Every so often, like clockwork, someone announces that feminism is over, that it has achieved its goals, and it needs to stop burning its bras and screaming, “DIE, ALL MEN, DIE! [EXPLETIVE} THE PATRIARCHY!” — which, as everyone knows, is all feminism does. […]  Look at you, achieving things! Feminism complains that it has no shoes, but remember, it used to have no feet!

Omdat vrouwen tegenwoordig stemrecht hebben en niet meer automatisch handelingsonbekwaam zijn na het huwelijk, is alles nu helemaal top. Geen vuiltje meer aan de lucht. Ooooh, wat zou dat mooi zijn, verzuchten echt bestaande feministen, levende, warmbloedige, complexe, diverse en genuanceerde mensen zoals jij en ik. Wat zou het leven dan wereldwijd mooi en prachtig zijn…. Stel je voor:

Als je kritisch leest, stort Rosin’s luchtkasteel acuut in. Vergeet de definitie, of omschrijving van, het begrip patriarchaat. Rosin beperkt zich liever tot een selecte groep welvarende blanke vrouwen. Ze vergeet structurele ongelijkheden (hallo loonkloof, hallo seksueel geweld), ze vergeet niet-blanke vrouwen, ze vergeet de niet-hetero’s, ze vergeet alle landen buiten de V.S., en ze toont zich blind voor het voortbestaan van mannenbolwerken in statusrijke omgevingen, en de persoonlijke, alledaagse realiteit waar de meeste vrouwen als gevolg van die situatie in leven. In de Verenigde Staten, en elders.

Maar inderdaad, gezeur! Dit onderstaande beeld is veel mooier en leuker dan genuanceerde analyses of harde feiten, dus stop met kritisch nadenken en kijk hier naar:

Daar word je blij van! Powergirls!!! Feministen kunnen naar huis! Het patriarchaat is dood! Leve het patriarchaat! Als je genoeg uitroeptekens gebruikt, en het sprookje blijft herhalen, gaan mensen er vast een keertje in geloven.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: