Vrijgemaakt gereformeerden worstelen met vrouwelijke dominee

Een speciale onderzoekscommissie van de vrijgemaakt gereformeerden heeft geconstateerd dat een vrouwelijke dominee in principe mag. Er moet ook ruimte komen voor vrouwen in de ambten van ouderling en diaken. Dat past binnen de bandbreedte van de bijbel, constateert de commissie. Ondanks een op zich positief advies blijven de vrijgemaakt gereformeerden worstelen met het fenomeen vrouwelijke dominee.

Een vrouw als dominee? Het mag van de bijbel! Nu de RK kerk nog.

De synode moet volgend jaar definitief knopen doorhakken. Of de leden een ja voor vrouwelijke dominees enz. afgeven, is geen uitgemaakte zaak. Het is een heel moeilijk dossier, geeft één van de betrokkenen toe in het Reformatorisch Dagblad. De krant citeert woordvoerster Harmke Vlieg-Kempe:

Wel stelt ze dat het veranderde standpunt niet betekent dat „de Bijbel geen gezag meer heeft. Maar op het punt van vrouwelijke ambtsdragers ligt het misschien minder duidelijk dan in het verleden gedacht werd. Wat ons betreft is dit een kwestie van hoe je omgaat met de Bijbel, niet van tornen aan Schriftgezag.”

Het advies was ook niet unaniem. Een minderheid wil nog steeds vasthouden aan een verbod, met name op basis van bepaalde uitlatingen van de apostel Paulus. Die noemde de man als het hoofd van de vrouw, en wilde niet dat vrouwen mannen onderrichten. Ook moesten vrouwen van hem zwijgen tijdens bijeenkomsten. Een vrouwenhater dus, die Paulus?

Schriftgeleerden hebben passages uit zijn brieven eeuwenlang zeer conservatief uitgelegd, met als gevolg dat vrouwen in een tweederangs positie bleven vegeteren. Sinds enige tijd duiken echter nieuwe interpretaties op:

Paulus is geen vrouwenhater, integendeel. Hij vindt zelfs, in tegenstelling tot de latere katholieke kerk, dat vrouwen een ambt mogen bekleden en apostel kunnen zijn. Hij heeft de slavernij niet verdedigd. Hij heeft nooit gezegd dat Joden of Grieken zich onvoorwaardelijk moeten onderwerpen aan het Romeinse gezag.

Kortom, volop ruimte voor discussie. Voor het openbreken van mannelijke bolwerken. Dat de vrijgemaakt gereformeerden die discussie aangaan, is lovenswaardig. Wat er ook gebeurt, gereformeerden, protestanten en veel andere christelijke stromingen zijn een stuk verder dan de Rooms Katholieke Kerk. Daar kunnen vrouwen nog steeds geen kant op als ze een roeping voelen, en negeren achtereenvolgende Pausen de stem van progressieve vrouwen helaas al decennia lang.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Siepie  On december 30, 2014 at 10:10 pm

    Ik las ergens een heel mooi artikel over een vrouw die dominee of pastoor of priester (ik weet niet meer welke) is en een parochie leidt-in UK?- Ze was aanvankelijk opgeleid in de wetenschap maar ging dus later over op het geloof. De intepretatie v/h geloof door haar persoonlijk was ook wat ruimer. En daarover sprak ze heel mooi. Ik ben het kwijt waar ik het vandaan heb. Jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: