Olympe de Gouges voorgedragen voor plek in Frans Pantheon

Olympe de Gouges maakt kans op een plek in het Pantheon van Frankrijk, een eremausoleum voor mensen die het land groot maakten. Organisatie, Durf een feministe te zijn, draagt haar voor, om premier Hollande ertoe te bewegen in het huidige rondje benoemingen in ieder geval één vrouw toe te voegen aan het Pantheon. Op het lijstje staan ook de namen van filosofe Simone de Beauvoir, activiste en docente Louise Michel, en verzetsstrijdster Germaine Tillion.

De Gouges was haar tijd ver vooruit. In de achttiende eeuw was zij één van de eerste Franse vrouwen die openlijk pleitten voor mensenrechten voor vrouwen, vrijheid van meningsuiting (ook en juist voor vrouwen), en het stopzetten van de slavernij. Ze moest haar revolutionaire visie in 1793 bekopen met onthoofding. Haar verklaring over de rechten van de vrouw verdween in de vergetelheid, om pas tweehonderd jaar later weer op te duiken. Nu pas beginnen mensen haar te erkennen voor de politieke visionair die ze was.

Natuurlijk leidde de voordracht van De Gouges tot negatieve reacties, voornamelijk bij conservatieve mannen zoals Christopher Caldwell. Op twee na allemaal mannen is volgens hem een prima situatie, omdat er nog veel meer mannen bij hadden kunnen komen. Omdat al die andere mannen niet in het Pantheon rusten, moeten vrouwen ook niet zeuren.  Daarnaast vindt hij dat het Pantheon wordt misbruikt om de multiculturele en de genderagenda te promoten. Zodoende verwatert het ‘typische Pantheon-type’ en wordt het monument een leeg symbool.

Met andere woorden: vrouwen en mensen met een gekleurde huid mogen pas als alle andere geschikte blanke mannen zijn geweest, en dat diversiteitsgedoe verpestde traditie. Geheel toevallig natuurlijk dat die traditie dode blanke mannen bevoordeelt.

Fossielen zoals Caldwell hebben hopelijk niet het laatste woord. Anno 2013 is het belachelijk dat slechts twee vrouwen in het Pantheon zijn bijgezet, allebei als echtgenote van. Iemand zoals De Gouges is minstens zo’n grote Franse Held als iemand als Victor Hugo:

Women played a major part in the French revolution of 1789, but have received very little recognition for their contributions. The many claims and protests put forth by women at that time were suppressed, women’s clubs were banned, and Olympe de Gouges, a leading contemporary advocate for women’s rights, was silenced. […] She advocated the feminization of professional titles, wrote a social contract between man and woman that foreshadowed other legislation, and reflected upon the problem of prostitution and the violence inflicted upon women. She also actively opposed slavery. Olympe de Gouges rightly deserves the title of pioneer, prophet, and heroine.

Hollande krijgt een unieke kans om de gemarginaliseerde vrouwen van de Franse revolutie, in de persoon van De Gouges, alsnog de plek in de geschiedenis te geven die ze verdienen. Hopelijk grijpt hij die kans met beide handen aan.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: