Stelletjes die taken delen, functioneren beter

Stelletjes die de verantwoordelijkheden voor het huishouden en zorg voor kinderen rechtvaardig delen, voelen zich gelukkiger dan paren waarbij een van de partners, meestal de vrouw, constant in de rol van zeurende controlfreak belandt. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Dit is het recept voor ongeluk.

Webmagazine Jezebel speelde hierop in door haarfijn in kaart te brengen wat er zoal gebeurt in de verdeling van betaald en onbetaald werk. De opsomming is bij vlagen hilarisch, als het niet zo treurig was. Gelukkig geven ze ook tips om het tij te keren.

Ook in Nederland kennen we stellen waarbij de taken oneerlijk verdeeld zijn. Als vrouw kom je thuis van je betaalde werk, waarna er thuis nog een tweede, maar nu onbetaalde baan blijkt te liggen. Baal je daarvan, dan barst de kritiek los. Ze zeurt. Ze geeft haar man geen kans. Hij wil wel, maar dan zegt zij dat hij het verkeerd doet, geen wonder dat hij dan afhaakt. Enzovoorts. Aafke Komter zette in een kwalitatief onderzoek alle machtsspelletjes op een rij.En ook nu nog kampen vrouwen met de verwachting dat zij het zogenaamde wife work stilzwijgend blijven doen.

Ondertussen kijkt manlief (uitgaande van een hetero relatie) een beetje schaapachtig om zich heen. Wat is het probleem? Hij heeft geen probleem. Ondertussen voelen vrouwen zich uitgeput, uitgebuit (,,mijn man denkt dat hij in een hotel woont”), en wanhopig. Veel mensen deinzen namelijk terug om een relatie op te zeggen vanwege ruzie over huishoudelijke taken. Maar ondertussen houden ze het niet meer uit, dus vandaar wanhoop. En woede.

Heel wat mensen hebben verklaringen gezocht voor het verbaasde ‘goh, hoe kom je in zo’n situatie terecht’. Webmagazine Jezebel vat de excuses voor het gedrag van -meestal – de man samen als:

  1. Hij is blind
  2. Het zal ‘m worst wezen
  3. Hij kan niet zoveel doen in verband met inflexibele werkroosters

Ondertussen blijken er wel degelijk paren te bestaan die betaalde en onbetaalde arbeid probleemloos combineren. De kernwoorden blijken te zijn:

The key in all this is that “spouses who appeared to have a clear and respectful understanding of one another’s roles and tasks, in contrast, did not spend as much time negotiating responsibilities; their daily lives seemed to flow more smoothly.”

Aha. Respect voor elkaar. Overleg. Dat zijn de kernwoorden. Als dat respect en begrip voor elkaar ontbreken, heb je misschien wel te maken met een dieper liggend probleem dan een smerige badkamer.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: