Groot Dictee kiest weer voor een man

Adriaan van Dis. Kees Fens. Gerrit Komrij. Han van Gessel (jaren achter elkaar). Martin Bril. Jan Wolkers. Het gaat maar door. Wat hebben ze gemeen?  Allemaal man en leverancier van de tekst van het Groot Dictee der Nederlandse taal. Kom, moet de organisatie gedacht hebben, laten we in 2013 eens wild doen. We kiezen… een blanke mannelijke auteur! Revolutionair! Spannend! Kees van Kooten. Moeten we met ons allen echt geloven dat behalve Kristien Hemmerechts (editie 2008) geen enkele vrouwelijke auteur goed genoeg is om het dictee te schrijven?

Kristien Hemmerechts, tot nu toe de enige vrouw die het Groot Dictee mocht schrijven. Wie volgt?

De jury had lange tijd een al even eenzijdig, mannelijke samenstelling. Tot en met 1995 bestond het clubje uit Hans van Mierlo, Maarten van den Toorn, Kees Fens en Guido Geerts. In 1996 ontstond er een balans, met twee mannen en twee vrouwen. Hella Haasse en Kristien Hemmerechts namen zitting in de jury, samen met Theo Janssen en Piet van Sterkenburg. Dit duurde slechts twee jaar, waarna het aandeel vrouwen weer jarenlang bleef steken op maximaal 25%, dus 1 persoon. Pas sinds 2011 zitten er opnieuw twee vrouwen in de jury.

Het patroon is duidelijk. Organisatoren van het Grote Dictee, doe er iets aan. Met om te beginnen een vrouwelijke auteur om het dictee van 2014 te schrijven. We hebben genoeg talent rondlopen in Nederland en Vlaanderen.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: