Handig overzicht traceert vrouwenhaat in bijbel

Dankzij programmeur Daniel Taylor kunnen belangstellenden nu alle gevallen van vrouwenhaat in de bijbel traceren. De helft van de wereldbevolking krijgt er het ergste van langs in Genesis, met 42 vijandige passages. Het boek Ezechiël staat op de tweede plaats, gevolgd door Numeri. Bijbellezeressen kunnen voor hun gemoedsrust beter te rade gaan bij de psalmen, met slechts drie negatieve opmerkingen die vrouwen in een kwaad daglicht stellen.

Behalve het overzicht van vrouwenhaat maakte Taylor ook overzichten van geweld algemeen, en haat jegens homoseksuelen en lesbiënnes. Al die diagrammetjes onder elkaar leveren nieuwe inzichten op. Zo wemelt het in de hoofdstukken met veel vrouwenhaat ook van het geweld in het algemeen. De boeken die het op homo’s voorzien hebben, volgen echter een eigen patroon.

Daarnaast valt het verschil in aantallen op. Het ergste boek voor homoseksuelen telt vijf gevallen van een hatelijke en/of negatieve bejegenen. Het meest gewelddadige boek, Ezechiël, telt 79 gevallen van agressie. Vrouwenhaat bevindt zich een beetje in het midden. De auteurs haten vrouwen blijkbaar meer dan homo’s en lesbiennes, maar vergeleken bij alle gewelddadigheden in het algemeen komt vrouwen marginaliseren pas op de tweede plaats.

De Amerikaan krijgt veel publiciteit met zijn overzichten, omdat kritisch over heilige teksten schrijven gevoelig ligt. Toch kunnen mensen zijn werk wel waarderen. Taylor verklaarde dat hij zelf geïnspireerd werd door zeer religieuze familieleden:

Some of my family is extremely religious, and after quite a few discussions with them and some friends I was inspired to look up the Reason Project’s contradictions poster again as a reference, but thought it might be nice to have something like that without the duplicated entries, with the ability to click individual links, and something that could be regenerated easily should errors be found.

Dat krijg je van al die bijbelvaste discussies 😉

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: