Nieuwsronde: poezenkrant editie

De Zesde Clan wil haar verantwoordelijkheden als officiële Nederlandse ambassadeur van de Australian Cat Ladies serieus nemen. Vandaar een nieuwsronde, geheel gewijd aan katten, al dan niet in de context van kattenvrouwtjes en/of feministen – voor sommige mensen bestaat er geen onderscheid tussen die twee. Kortom, katten!

  • Morris, een zwart witte kater, kreeg 12.00 stemmen bij verkiezingen voor de nieuwe burgemeester van de Mexicaanse stad Xalapa. De kat bereikte de vierde plaats en haalde meer stemmen dan de (menselijke) kandidaat van de PRD, de grootste linkse partij van het land. Inwoners van Xalapa nomineerden Morris omdat hij de hele dag luiert, precies wat politici ook doen. Tegelijkertijd hoopten ze dat Morris hen kon bevrijden van de vele ratten die de stad telt.
  • Wetenschappers maakten in juni bekend dat ze eindelijk begrijpen hoe kattenziekte wordt veroorzaakt. Ze zijn er achter gekomen waar en op welke manier een op zich onschadelijk virus muteert in de veelal dodelijke FIPV-variant. Nu de moleculaire basis van het virus bekend is, lukt het hopelijk snel om een vaccin te ontwikkelen en de levens van vele kittens te redden.
  • Een milieuorganisatie en een producent van kattenvoer, Purina, werkten samen met een asiel in Toronto om in deze Canadese stad een kattentuin aan te leggen. Het asiel had weinig buitenruimte. Tegelijkertijd beschikte het gebouw over een stevig dak. Eén plus één is twee… Binnen de kortste keren was dit dak omgetoverd tot een mooie tuin met geschikte planten, speeltjes en volop ruimte om rond te banjeren en te spelen. Purina heeft nog budget over om meer van dit soort tuinen aan te leggen.
  • Nog meer Canadees katten nieuws: Alberta kreeg in juni te maken met overstromingen. Een gezin werd overvallen door het wassende water. Ze konden zichzelf alleen redden door te zwemmen door een woeste stroom. Ook de poes Momo. Een toevallig passerende fotograaf, Jordan Verlage, maakte foto’s van het waagstuk. De foto’s sloegen in als een bom bij de Canadezen. Momo en haar baasje werden een baken van hoop. De eigenaren denken dat het beestje iets van een Main Coon in zich heeft, en daarom niet terugdeinsde voor de nattigheid.

Momo zwemt als de beste.

  • Sowieso weten mensen de talenten van katten te waarderen. Ook als het om minder nobele zaken gaat. Zo leerden mensen een kat om spullen zoals telefoons in een Braziliaanse gevangenis te smokkelen. Later gebeurde hetzelfde, maar dan in Rusland. De kat liep tegen de lamp.
  • Een kat ontdekte een tweeduizend jaar oude catacombe in de Italiaanse stad Rome. Achteraf constateerden archeologen dat zware regenval zorgde voor een kleine aardverschuiving, waardoor de ingang naar de ondergrondse grafkamer bloot kwam te liggen. Een beetje nieuwsgierige kat gaat dan natuurlijk op onderzoek uit…
  • Niks te lezen in de zomervakantie? Nederland draagt katten een warm hart toe en bericht regelmatig over deze beestjes. De Poezenkrant geldt als een nationale grootheid. Maar neem ook eens een kijkje bij het Leidsch Katblad, en deze site waar je alle nieuwsberichten over katten in één oogopslag kunt zien.
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: