Bij deze bedrijven moeten vrouwen oppassen

Het College voor de Rechten van de Mens (CVRM) doet regelmatig uitspraken in geschillen. De Zesde Clan besteedt aandacht aan die oordelen, omdat ze mooie praktische inkijkjes geven in de seksistische realiteit van alledag. Ze fungeren, waarschijnlijk onbedoeld, ook als waarschuwing. Dit zijn de bedrijven waar je als vrouw moet oppassen. Want ze ontslaan je als je zwanger bent en tolereren een seksistische bedrijfscultuur. Opvallend: soms is het ’t woord van de werkneemster tegen dat van de werkgever. In die situatie kan het CVRM moeilijk oordelen vellen. Terwijl je aan alle kanten wéét dat de zaak stinkt.

  • Latten Dienstverlening B.V. biedt een mooi voorbeeld van een bedrijf wat de dans ontspringt. De zaak heeft alle klassieke kenmerken van zwangerschapsdiscriminatie. Vrouw, tijdelijk contract, vrouw wordt zwanger en heeeeeej, opeens contract niet verlengd. De echtgenoot belde namens zijn vrouw en kreeg sterk de indruk dat Latten haar niet meer wil vanwege de zwangerschap. Het bedrijf ontkent. Het bedrijf beweert dat de vrouw niet goed functioneerde (nog zo’n bijzonder vaak voorkomende smoes), wat de werkneemster weer ontkent.  Geen oordeel want het is het woord van de een tegen het woord van de ander, dús is verder niet gebleken dat er opzet in het spel was. Tsja.
  • Protekta Plaagdierenbestrijding B.V. ontspringt de dans half. Een werkneemster kon niet overtuigend aantonen dat zij minder salaris ontving dan een mannelijke collega. Ze kon wél hard maken dat het bedrijf een man voortrok toen er een nieuw hoofd administratie moest komen. De vrouw had meerdere keren aangegeven dat ze in aanmerking wilde komen voor deze baan. Vervolgens stelde Protekta in het geniep een vacature open, en benoemde een man die de werkneemster nota bene zelf had ingewerkt. Verboden onderscheid op grond van geslacht, oordeelde het CVRM.
  • Eurofrigo B.V. geeft ranzige mannetjes alle kansen om aan hun trekken te komen. Een vrouw met een tijdelijk contract diende een klacht in over ongewenste intimiteiten. Ja, het bedrijf schorste deze man een paar weken, zonder doorbetaling van zijn loon. De dader ontving ook een schriftelijke waarschuwing. De vrouw vloog echter de laan uit, haar contract werd plotseling niet verlengd. Victimisatie, oordeelde het CVRM.
  • Stichting Kinderopvang Schoonhoven kreeg, in tegenstelling tot Latten Dienstverlening, wel een oordeel van verboden onderscheid aan haar broek. Ook hier betrof het een zwangere vrouw wiens tijdelijke contract ‘opeens’ niet werd verlengd. Waarom kon het CVRM in dit geval wél een oordeel uitspreken? De werkgever legde zelf, zwart op wit, een verband tussen de afwezigheid van de vrouw, die te maken had met haar zwangerschap, en het niet verlengen van haar contract. Schuldig! Opvallend: net als bij Latten wilde de stichting Kinderopvang ook doen alsof de vrouw niet functioneerde. Wat toevallig, al die niet functionerende vrouwen, net op het moment dat ze zwanger zijn geworden….

Kortom, heb je een tijdelijk contract? Wordt dan niet zwanger. Dien geen klacht in over seksuele intimidatie door een mannelijke collega. En als je wil aantonen dat je bedrijf een mannenbolwerk is waar vrouwen alleen getolereerd worden op het niveau van secretaresse, dan moet je van zeer, zeer goede huize komen om dat hard te maken. Al is het maar gedeeltelijk.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: