Nog meer mannen die vrouwen buiten sluiten

Niet alleen reclamemakers hameren erop dat allerlei aspecten van het leven, zoals buiten kamperen, sporten, bier drinken en beleggen, niet voor vrouwen zijn. Winkels, zoals buitensportzaken, diverse clubs, mensen uit de entertainment industrie, overal kom je signalen tegen dat vrouwen bij hen niets te zoeken hebben. Sommigen verwerken die boodschap zelfs in de naam van hun onderneming. Of poneren gewoon een stelling, zoals comics zijn voor mannen.

Als mannelijke superhelden worden afgebeeld zoals vrouwelijke stripfiguren zie je vanzelf hoe belachelijk die poses zijn.

Vrouwen dringen door tot alle terreinen van het leven. Zo beschikt Nederland op dit moment zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer over een vrouwelijke voorzitter, een primeur. In Engeland voert voor de allereerste keer in de geschiedenis een vrouw de lijst aan van mensen die in dat land het meeste geld verdienen. De Amerikaanse organisatie FBI plaatste voor het eerst een vrouw in de ‘most wanted’ lijst en voetbalbond FIFA koos voor het eerst vrouwen in het bestuur. In één klap drie tegelijkertijd, nooit eerder vertoond.

Kortom, heel langzaam veranderen de verhoudingen in de wereld. Sommige mensen kunnen daar echter niet aan wennen. Wat je dan krijgt is het spektakel van veelal blanke mannen, die op hun gebied invloedrijk zijn en een machtspositie verworven hebben, en die piketpaaltjes in de grond slaan. Dit terrein is voor mannen. Mannen!

Ze doen een beroep op de wet, de geschiedenis, de gewoonte, de natuur en godsdienst om vrouwen te weren. Daarbij houden ze er uiteraard geen rekening mee dat er cirkelredeneringen ontstaan.  Je kunt wel zeggen ‘de wet staat het niet toe’ en dan lijkt iets een heel redelijk argument. Maar als de wet vrouwen verbiedt om te stemmen, zeg je eigenlijk ‘vrouwen mogen het kiesrecht niet uitoefenen want ze mogen het kiesrecht niet uitoefenen’. Crimes against logic, anyone? Bovendien is het slap om je seksistische argument te onderbouwen met seksistische wetten, gewoonten, godsdiensten en als ‘natuurlijk’ bestempelde sociale praktijken.

Gewoonte en geschiedenis zijn onder andere de argumenten van golfclubs die vrouwen weren. Volgens een invloedrijke baas, Peter Dawson, heeft die praktijk niets te maken met racisme of andere nare dingen. Nee, het is een levensstijl, iets wat mensen nou eenmaal doen en waar vooral niets in moet veranderen. Zelfs mannen pikten deze redenering niet en namen stelling tegen zijn uitspraken. Anderen verwezen naar de Apartheid, om aan te geven dat de strikte scheiding tussen man en vrouw bij golf wel degelijk riekt naar problematische -ismen.

De wet en de religie zijn ook handige argumenten om vrouwen buiten te sluiten. Een Ayatollah was er onlangs als de kippen bij om duidelijk te maken dat Iraanse vrouwen zich niet verkiesbaar kunnen stellen voor het presidentschap. Een stuk of dertig vrouwen wilden zich kandidaat stellen voor de verkiezingen van afgelopen juni, maar volgens de geestelijke leider staat de wet dat niet toe. Inmiddels benoemde president Rohani een juriste, Elham Aminsadeh, tot videpresident. Wel blijft ze waarschijnlijk de enige vrouw in zijn kabinet.

Ook religie biedt een goede stok om vrouwen terug hun hok in te meppen. Zo namen orthodoxe Joodse mannen aanstoot tegen vrouwen die bij de Klaagmuur in Jeruzalem willen bidden. Alleen mannen mogen dat, mensen ze op basis van hun religieuze geschriften. Desnoods gebruiken ze intimidatie en agressie om vrouwen te weren. 

De politie moest in actie komen om ervoor te zorgen dat vrouwen het recht op bidden bij de Klaagmuur konden uitoefenen.

De meest recente aflevering van deze territoriumdrift vond plaats op het gebied van stripboeken. Vier grootheden op comicsgebied, te weten Michael Kantor, Todd McFarlane, Len Wein and Gerry Conway, spraken tijdens een bijeenkomst van de  Television Critics Association press tour over strips en superhelden. Ze riepen luidkeels en in koor dat het wel meevalt met seksisme in strips, en bovendien moeten vrouwen niet zeuren want stripboeken zijn voor mannen.

Webmagazine Jezebel vatte de door hen gehanteerde ‘logica‘ als volgt samen:

So, let’s review. Comics aren’t for women. And if women do like comics, they shouldn’t, because testosterone, and that’s not the right platform for them. But for those women who do read comics, it doesn’t matter how they’re portrayed. Because women don’t read them, you see, so it’s not necessary to write characters that will appeal to them. So if you’re a woman, and you’re reading comics, first of all, why are you reading them? Second of all, don’t expect anything that appeals to you. Because comics can’t change. It’s history. […] Verily, as men have always leapt buildings with a single bound, so shall they continue, and yea, they shall save the hot girl, as is their function and as is her function.

Het moge, gezien allerlei cirkelredeneringen en appels met peren vergelijkingen, duidelijk zijn dat het niet gaat om logica. Het gaat om gevoel. Angst. Ongemak. Dit is van ons! Wij zijn mannen onder elkaar en dat willen we zo houden, en we willen niet ter verantwoording worden geroepen. Bijvoorbeeld voor de manier waarop we in onze comics beladen onderwerpen zoals vrouwen verkrachten behandelen. Allemaal gezeur. We willen gewoon doen wat we altijd al deden. En daar mag niets in veranderen! Want het is altijd al zo geweest!! En dus moet het zo blijven!!! DUS!!!!

Het zijn dit soort mannen die de vooruitgang tegen houden en vrouwen het leven zuur maken. Maar zoals Jezebel schrijft:

We’ll keep calling you on your bullshit.

Net zolang totdat vrouwen volwaardig deel kunnen nemen aan het openbare leven.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: