Games: het hulpeloze wicht deel 3

Anita Sarkeesian publiceerde deel drie van haar reeks over het stereotype van het hulpeloze wicht in computerspelletjes! Na een eerste verkenning van dit teveel voorkomende cliché, besteedde ze in deel 2 aandacht aan de duistere uitwassen. Zoals sterven om de mannelijke held meer diepgang te geven. Of moet de held haar zelfs eigenhandig doden, omdat ze anders in een monster verandert of op een andere manier ondraaglijk moet lijden. Hoe loopt het af? Beleef het mee in deel 3, waarin we onder andere kennis maken met rolomkeringen (zeldzaam) en ironisch seksisme (volop aanwezig):

De video zorgde zoals altijd weer voor veel discussie. Zie onder andere de commentaren op deze site. Niet alle, maar wel veel van deze commentaren, geven blijk van een problematische houding. Teveel mensen vinden een feministische analyse onverteerbaar. Feminist Philosophers vatten de stand van zaken als volgt samen:

If I understand this argument correctly and charitably, it is something like this: Yes sexism exists, but if someone wasn’t explicitly trying to be sexist, they deserve a cookie and not condemnation. [suppressed premise: Because not f***ing up is hard. And public disapproval makes us feel negative. And sexism makes us feel negative. And aren’t we trying to get rid of things that make us feel negative?] (Okay maybe that wasn’t so charitable. But accurate, I think.) Takeaway ‘lesson’ from both of these stories:  Cookies and niceness–as opposed to actually doing the hard work of swallowing one’s pride and working to fix the problem–are the better ways to approach sexism.

De kritiek op seksisme blijft echter komen, omdat het seksisme aanhoudt. Langzaam aan beginnen door de aanhoudende druk hier en daar veranderingen op te treden. Zo veranderen seksisme-ontkenners soms van mening. Lees bijvoorbeeld dit interview met Jim Sterling, invloedrijk in de gamegemeenschap, en iemand die ironisch seksisme gebruikte totdat hij in ging zien dat computerspelletjes echt een vrouwenprobleem hebben, en dat hij daar aan meewerkte. Hij veranderde van houding en gedrag, en besteedt nu bijvoorbeeld aandacht aan de manier waarop producenten vrouwelijke hoofdpersonen elimineren. Complimenten.

Daarnaast zetten producenten zich in om vrouwelijke personages een volwaardige plek in computergames te geven. Zo maakt The Last of Us een goed begin met het aanpakken van seksisme in videospelletjes. En krijgt de nieuwste aflevering in de reeks Bioshock voor het eerst een speelbaar vrouwelijk personage. In Vancouver vond bovendien een evenement plaats om in twee dagen een geheel nieuw spel te ontwerpen, zonder te vervallen in stereotiepe rolpatronen. Zelfs zakenblad Forbes gaf inmiddels toe dat seksisme een serieuze discussie verdient. Vooruitgang….

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Wolf  On augustus 16, 2013 at 3:49 am

  Net als in de video, is het bewijs voor seksisme in games op z’n minst schaars te noemen. Er zijn altijd stereotypes aanwezig geweest in elke vorm van media, en videogames zijn hierbij geen uitzondering. Ook mannelijke stereotypes zijn vaak genoeg aanwezig, maar uiteraard worden deze niet aangekaart. Grappig!

  Bovendien word er in de video voornamelijk gesproken over de grote markt, die gedomineerd worden door grote bedrijven met geld. Zou je niet denken dat het voor een bedrijf een stuk makkelijker is om een spel uit te brengen waarvan je al weet dat ie goed aansluit bij de doelgroep (voornamelijk mannen)? En wat te zeggen van spellen als Tomb Raider, or Metroid Prime die vrouwen neerzetten als de superheld? En zeg nou niet dat dit de uitzonderingen zijn, want dit zijn immens populaire game series die ’t nog altijd goed doen in de markt.

  In ieder geval tof van Anita Sarkeesian dat ze zo zelfverzekerd is in haar ‘onderzoek’ dat ze openstaat voor discussie en geen gekke dingen doet zoals commentaar op haar video’s weigeren… Oh wacht!

  • idamels  On augustus 16, 2013 at 2:25 pm

   Dag Lodewijk Pollemans,
   De Zesde Clan verwijst je graag door naar de site Feminism 101 – zie de lijst met links. Alles wat je hier door elkaar haalt, is daar allang beantwoord, omdat dit standaard reacties zijn van met name mannen die niets van feminisme moeten hebben.
   Oh, en de reden dat Sarkeesian de commentaar functie uitzette? Omdat ze het doelwit is geworden van systematische wraak-aanvallen. Verschillende keren. Google maar even, dan zie je vanzelf tot welke extreme daden internettrollen over gingen om haar de mond te snoeren. Voortaan aub eerst even Googlen voordat je feministes impliciet verwijten maakt.
   Met vriendelijke groeten,
   De Zesde Clan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: