Anonieme haters bedreigen feministen

Anonieme haters misbruikten Twitter om een aantal Engelse journalisten te bedreigen met bomaanslagen. Kort hiervoor kwam een Engelse feministe, Criado-Perez, ook al onder vuur te liggen, waarschijnlijk vanwege haar succesvolle actie om een vrouw op Britste bankbiljetten te houden. Zij ontving via Twitter bedreigingen met verkrachting. Een paar weken geleden brak er ook al brand uit in het Parijse kantoor van de feministische actiegroep FEMEN. De brand ontstond toevallig net na telefonische bedreigingen, waarin gezegd werd dat FEMEN heksen waren die het verdienden om te verbranden.

Het is een verontrustende trend. Steek als vrouw je nek uit, heb in het openbaar een duidelijke mening, en bedreigingen zijn je deel. Het is belangrijk voor ogen te houden dat bedreigingen niet hetzelfde zijn als daden. Enige nuchterheid is op z’n plaats. De Zesde Clan ontvangt ook wel eens bedreigingen met verkrachting, onder andere toen we een oproep deden aan mannen om zich de problematiek van seksueel geweld jegens vrouwen aan te trekken en hun verantwoordelijkheid te nemen. Ironie ten top. Als het te erg wordt zullen we zeker aangifte doen, maar tot nu toe houden we het op internettrollen die hun anonimiteit misbruiken om zich verbaal af te reageren.

FEMEN toont echter aan dat het soms niet bij bedreigingen blijft. Dat maakt de kwestie zo lastig. Heb je te maken met iemand die gewoon effe wil schelden, of heb je te maken met een sinistere hater die je daadwerkelijk, in de praktijk, concrete schade wil berokkenen? Iemand roept dat je als heks op de brandstapel thuis hoort, ok, maar een dag later brandt je kantoor af? Geen toeval, al zegt de Franse politie iets anders (een ongelukje. Oorzaak onbekend.)

Die onzekerheid zorgt ervoor dat ook ‘gewone’ verbale bedreigingen, los van de onsmakelijke inhoud, daar bovenop nog een bepaalde lading krijgen. Het zorgt voor een extra guur klimaat voor vrouwen die hun zegje willen doen. De bedreigingen kunnen bovendien akelig specifiek worden. Journaliste Grace Dent maakte een afdruk van één van de per Twitter ontvangen bedreigingen. De strekking was dat er om 10.47 een bom af zou gaan bij haar huis. Toe maar. Je kunt het lacherig afdoen als een loos dreigement, maar het punt is: dat weet je niet zeker. Ondertussen staat er maar mooi dat die bom jou zal vernietigen. Op een specifiek tijdstip.

Dit soort bedreigingen aanpakken ligt gecompliceerd. Twitter heeft inmiddels aangekondigd dat er een knop komt waarmee je Tweetberichten meteen kunt melden bij een beheerder. Goed idee, maar het heeft een nadeel. Als feministe moet je maar hopen dat het aantal dreigtweets beperkt blijft, anders ben je de hele dag bezig om individuele berichten te melden.

Naast technologische oplossingen helpt het als daders vervolgd worden. Terwijl de Franse politie nog steeds op een dood spoor zit als het gaat om de brand in het FEMEN-kantoor, heeft de Engelse politie inmiddels een man gearresteerd op verdenking van het met verkrachting bedreigen van Criado-Perez. Ook dat zou kunnen helpen. Het maakt duidelijk dat je niet zomaar mensen mag bedreigen.

Daarnaast kunnen de ontvangers van dergelijke haat ook wat doen. De mantra luidde lange tijd ‘don’t feed the trolls’. Oftewel negeer ze, dan houden ze vanzelf op. Voortschrijdend inzicht wijst uit dat dit lang niet altijd klopt. Sommigen haken af, maar voor iedere hater die zwijgt, komen er twee terug die nog ergere berichten plaatsen. De nieuwe boodschap is dan ook de trollen wél voeden, net zolang totdat ze zelf exploderen.

Zowel techniek als vervolging als zelf actie ondernemen, kunnen het fundamentele probleem echter niet oplossen. Dat is dat anonieme mensen dit soort berichten typen. Ze geven blijk van een diepgewortelde vrouwenhaat, en weten zich gesteund door een cultuur die zich bijzonder tolerant opstelt jegens mensen die vrouwen intimideren. De dader moet stoppen, en zo lang hij (of zij) doorgaat, zitten we met dit probleem.

Wat we nodig hebben is dat dit gedrag stopt. Daarvoor hebben we een cultuuromslag nodig, zoals voorgesteld in het boek The Honor Code. Voortaan zou iedereen die een ander aanvalt op grond van sekse, huidskleur of seksuele geaardheid, zichzelf onsterfelijk belachelijk maken en weggehoond moeten worden. Dan loont het op geen enkele manier om je aan dit soort wangedrag schuldig te maken. Het is niet stoer, het geeft geen status, en het heeft nadelige gevolgen voor de dader, in de zin van sociale uitsluiting en waar nodig strafrechtelijke vervolging.

Tot die tijd doen organisaties zoals Twitter er goed aan zoveel mogelijk te doen om te voorkomen dat ze een instrument worden in het verspreiden van haat. En moet de politie vooral haar werk blijven doen.

UPDATE: de identiteit van sommige trollen, die Twitter misbruikten om Engelse journalisten en parlementsleden te bedreigen, is inmiddels bekend geworden.  Het gaat onder andere om een gerespecteerde militair, een loodgieter, en een automonteur. Wat ze delen is hun sekse (man) en vrouwenhaat. De politie ontdekte hun activiteiten in de loop van hun onderzoek naar de bedreigingen die activiste Criado-Perez ontving, nadat het haar gelukt was het portret van één vrouw op Britse bankbiljetten te behouden.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: