Voetbal gaat vooruit, langzaam, moeilijk, maar gestaag

Het vrouwenvoetbal gaat vooruit, het ontwikkelt zich. Maar de ontwikkelingen gaan langzaam en moeilijk. Die analyse van de Spaanse krant El País mag gelden voor de gehele tak van sport, voor alle landen die meedoen aan het EK 2013. Terugkerende thema’s: gebrek aan kansen om überhaupt te kunnen spelen, gebrek aan geld, gebrek aan ondersteuning, gebrek aan faciliteiten, en een vijandig klimaat. En geweldige wedstrijden. Dat wordt genieten op 28 juli aanstaande, bij de finale van het EK. Enthousiaste fans en gepassioneerd spelende talentvolle voetballers maken veel goed.

Om te beginnen met dat klimaat: in sommige landen moet de sport nog vechten om te overleven. Zo werd Nederland na drie wedstrijden uitgeschakeld op het EK. Meteen riepen met name mannen dat dit geen sport is, en phew, gelukkig hoeft de NOS de wedstrijden de komende vier jaar niet meer uit te zenden, want het is toch niet om aan te zien.

Ja, het klopt dat mannen er ook van langs krijgen als het elftal het zeer belabberd doet, maar niemand zegt bij nederlagen meteen dat voetbal geen sport is en dat de NOS de wedstrijden beter niet kan uitzenden. Dat soort ondermijnend vitriool bewaren we voor vrouwen die uit hun hok durven te stappen:

Manon Melis, speelster van Malmo FC, wil dit toernooi aangrijpen om het vrouwenvoetbal te promoten. “Er wordt nog wel vaak negatief gepraat over vrouwenvoetbal, dat het manwijven zijn. Maar wij zijn een heel vrouwelijk team” zegt ze. “Mensen hebben het altijd over Patrick Kluivert, dat hij de topscorer van Oranje is, maar ik heb er wel lekker vijf meer dan hij”, zegt ze plagerig. “Men moet kijken naar wat we wel kunnen en niet verwachten dat we zoals FC Barcelona spelen.”

Kortom, vrouwenvoetbal kan nog steeds rekenen op afwijzing en minachting. Speelsters moeten hun vrouwelijkheid benadrukken en bewijzen dat ze echt wel iets kunnen. Dan nog stoppen journalisten het liefste hun vingers in hun oren, om nananananana te zingen totdat mensen stoppen met praten over zoiets belachelijks als vrouwenvoetbal.

Gezien die cultuur mag je verwachten dat veel clubs niet beginnen aan vrouwenvoetbal. Er valt geen eer mee te behalen en het kost geld. Laat maar zitten. Zodoende heeft een topclub als Madrid nog steeds geen vrouwenploeg. Volgens El País liggen er voorstellen op tafel om voor een bedrag van nog geen miljoen euro een elftal op te richten. Maar Madrid betaalt liever dertig miljoen euro voor een 23-jarige middenvelder om het mannenteam te versterken.

Ondanks die desinteresse groeit vrouwenvoetbal overal gestaag. De KNVB noteert al jaren de grootste toename van het ledental bij meisjes en vrouwen. Inmiddels is meer dan één op de tien voetballers vrouw. Sinds 2007 beschikt de KNVB ook over een serieus plan om de eredivisie van het vrouwenvoetbal te versterken. Dat leidde tot een goed debuut van de Leeuwinnen op het EK van 2009. Ondanks de mindere prestatie dit jaar, betekent dat voor de KNVB niet dat alles meteen weer stopt. Integendeel, de bond wil het EK van 2017 juist naar Nederland halen:

Van Oostveen: ‘We hebben dat eerder geprobeerd, maar toen viel de keuze op Zweden. Voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland zou de organisatie van het EK een enorme stimulans zijn.’

Precies. Wat het voetbal nodig heeft zijn mensen die vrouwen vertrouwen, kijken naar de langere termijn, zich inspannen om de vrouwen te voorzien van het geld en de middelen die nodig zijn om verder te groeien in de sport. Voor dit huidige EK vindt  de finale plaats op 28 juli. Verwacht zinderend voetbal van hoog niveau, een heerlijke wedstrijd om naar te kijken. Ook al valt er nog veel te winnen, het vrouwenvoetbal hoeft zich nergens voor te schamen.

BONUS: Op naar een Tour de France voor vrouwen. Steun de oproep van Marianne Vos, doe mee, teken de petitie…

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: