Vrouwen maken keuzes óók in context van relaties en geld

Het geboortecijfer in Nederland daalt, en prompt volgen zorgelijke stukken over de ernstige gevolgen daarvan (vergrijzing, aaargh). Een ander gevolg zijn de vermanende vingertjes. Vrouwen moeten beter nadenken en op tijd kinderen krijgen. Tsja, alsof ze dat geheel alleen beslissen. Sociaaleconomische gevolgen van kinderen krijgen spelen net zo goed een rol, betoogt Sanne van Oosten van Women Inc. in dagblad Trouw. Maar daarnaast spelen relaties ook een rol. Vreemd dat Van Oosten die factor geheel overslaat. Zodoende reduceert ze de kwestie opnieuw tot iets wat vooral vrouwen aan zou gaan. Je hebt echter een hele samenleving nodig om een kind te krijgen.

Op zich doet Van Oosten veel nuttige uitspraken. Zo heeft ze genoeg van belerende praatjes van de overheid:

 In plaats van vrouwen belerend toe te spreken over het moment waarop ze kinderen krijgen, kunnen we beter kijken naar de randvoorwaarden waarbinnen vrouwen deze keuze maken. Die zijn nog niet al te best. Als je goed naar de cijfers kijkt lijkt het vooral in het nadeel van vrouwen om kinderen te krijgen.

Vrouwen stellen volgens haar de komst van het eerste kind vaak uit, omdat ze moeite doen om hun sociaal-economische positie te behouden. Een zeer verstandige keuze en terecht dat Van Oosten daar op wijst. Want de obstakels liegen er niet om. Diezelfde overheid, die wil dat het geboortecijfer op peil blijft, maakt kinderopvang duur. Dezelfde overheid die vindt dat vrouwen niet op de zak van hun man mogen teren, doen weinig tegen zwangerschapsdiscriminatie, waardoor vrouwen hun inkomsten verliezen. Of fenomenen zoals de loonkloof, die met name verergert als vrouwen een kind krijgen.

Nog belangrijker misschien dan het geld zijn relaties. Kinderen krijg je niet alleen. Juist daar zegt Van Oosten niks over. We weten weinig van de rol van de man bij het krijgen van kinderen, aldus het CBS, omdat er nauwelijks onderzoek naar wordt gedaan. Wat bekend is, wijst er echter op dat het uitstellen van de kinderwens óók door hen komt:

Uit onderzoek van de Nederlandse Gezinsraad is gebleken dat bij veel paren de vrouw eerder een kind wenste dan de man. Nadat zij de wens heeft geuit, vindt een periode van overweging plaats. De uiteindelijke beslissing om een kind te nemen valt daardoor later. Uitstel, concludeert de Nederlandse Gezinsraad, wordt ook veroorzaakt door de houding van de man. […]  Niet alleen de eigen houding is medebepalend voor de beslissing voor uitstel, maar ook die van de partner.

Een paar jaar terug, in 2002, was dagblad Trouw een stuk explicieter. De man bepaalt wanneer het eerste kind komt, kopte de krant. De krant baseerde zich op toenmalig onderzoek van ditzelfde CBS. De instantie keek voor het eerst naar de rol van mannen. Uit die studie bleek dat vrouwen ”alleen hun zin krijgen” als ze een parter kiezen, die dezelfde opvattingen heeft over kinderen krijgen als zij. Zodra de opvattingen verschillen, ontstaat uitstel, waarbij de man de dominante rol inneemt. Hij bepaalt het tempo.

Dat is ook logisch, want kinderen verzorgen en opvoeden is hard werken. Het is fijn als je de belasting met een partner kunt delen. Maar relaties spelen ook op andere manieren een rol. Zo lopen verhoudingen nogal eens stuk. Vaak blijven de kinderen na een scheiding bij de moeder. Vervolgens blijkt uit onderzoek dat die alleenstaande moeders moeilijk aan de man komen. Want de beoogde nieuwe partner vindt die kinderen vaak een hindernis.

Kortom, Van Oosten heeft gelijk als ze de vermanende vingertjes zat is. Behalve sociaaleconomische factoren spelen relaties en psychologische aspecten óók een belangrijke rol. En als je in dat geheel de man vergeet, vertel je letterlijk slechts de helft van het verhaal. Daar zou veel meer aandacht voor moeten komen. In plaats van morele waardeoordelen vellen, gaan we als samenleving kinderen krijgen dan misschien eindelijk serieus nemen.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: