Nieuwsronde

Meer vrouwen dan mannen werken inmiddels in de Britse televisie-industrie, maar ondanks hun numerieke overwicht gaan alle topbanen naar mannen. Baas in eigen buik kwam een stapje dichterbij in Ierland. Actrices noemen zichzelf openlijk feministisch. En Belgische stellen moeten in geval van scheiding de pensioenrechten eerlijker verdelen. Dat en meer in deze editie van de nieuwsronde. Oh, en heren:

  • Vrouwen krijgen geen waardering voor hun werk in de Engelse televisie industrie. Ze beginnen massaal onderaan de ladder en kregen tot vijf jaar geleden wel eens de kans een aflevering van Doctor Who te regisseren. Tegenwoordig komen alle afleveringen echter uit de koker van mannen. Dat is symptomatisch voor deze seksistische sector. Naar vrouwen wijzen omdat ze weinig zelfvertrouwen zouden hebben, wordt in die context een extra belediging. Natuurlijk hebben mannen meer zelfvertrouwen. Zij werken in een door mannen gedomineerde omgeving waar hun sekse louter voordelen biedt. Bonus: ook bij de Britse radio hebben vrouwen het nakijken.
  • Gaming website Kotaku brengt een ode aan computerspel No One Lives Forever. Ook al kwam het spel dertien jaar geleden uit, het voelt nog steeds modern aan. Want de hoofdpersoon is een stoere spionne, die expliciet opkomt voor het recht van vrouwen om te doen wat ze willen. Kotaku betwijfelt of hedendaagse producten zoiets anno nu nog op de markt zouden durven te brengen.
  • Belgische mannen en vrouwen moeten pensioenrechten in geval van een scheiding voortaan eerlijker delen. Dat heeft de regering van Di Rupo overeengekomen. Tot nu toe kreeg de ex-partner die niet gewerkt heeft, bijna altijd een vrouw, een pensioen op basis van de verdiensten van de voormalige echtgenoot. Dat gold echter alleen voor de eerste pensioenpijler en ambtenaren waren bovendien uitgesloten van de regeling. In de nieuwe aanpak moeten exen de opgebouwde pensioenrechten via de alimentatie laten verrekenen.
  • GoldieBlox strijdt voor goed speelgoed voor meisjes. De campagne gaat vergezeld van een opruiende video:
  • Latijns-Amerika maakt het ene na het andere schandaal mee. Een 11-jarig meisje in Chili raakte zwanger na verkrachting door de partner van haar moeder. Abortus mag niet want de Chileense staat verbiedt het. De protesten zwellen inmiddels aan. Eerder speelde een soortgelijk geval zich af in El Salvador. Een zieke vrouw van een foetus die niet levend geboren kon worden, zou vanwege haar zwangerschap in levensgevaar komen, maar ook hier mochten artsen niets doen. Uiteindelijk beviel de vrouw na zeven maanden door middel van een keizersnede. Ja, excessen, maar onder andere dit is wat er gebeurd als je abortus onder alle omstandigheden verbiedt.
  • Het Ierse parlement keurde een nieuwe abortuswet goed. Voorheen kon er niets. Met de nieuwe wet staat het land abortus toe als het leven van de moeder in gevaar is. Vooruitgang!
  • Ondertussen in de V.S.: als mijn vagina een geweer was… dan zou de wereld er voor vrouwen en hun reproductieve rechten heel anders uit zien. Maar waarom tekst schrijven als je ook dit kunt zien:
  • Volgens de Londense burgemeester Boris Johnson gaan vrouwen alleen maar naar de universiteit om een man te vinden. ”Boris is well known for his less-than-politically-correct attitude to women, but he has always denied, vehemently, being sexist. “I’m not remotely sexist!” Boris cries. The problem is, I don’t think Boris really knows what sexism is.” Tijd dus voor een spoedcursus over seksisme, vond The Independent. Het incident leverde ook deze gids op om mannen stapje voor stapje te genezen van seksisme.
  • In het verlengde daarvan: alle seksistische argumenten die je hoort over vrouwen en computerspelletjes. Met uiteraard een weerwoord, zodat niemand zich meer schuldig maakt aan uitspraken zoals ‘er zijn weinig games voor vrouwen omdat vrouwen nauwelijks gamen’. Na dit overzicht heb je geen excuus meer. Als je dit soort dingen roept zet je jezelf gewoon open en bloot te kijk als een seksist.
  • Tot slot: als je als vrouw wordt lastig gevallen in het openbaar, helpt het als iemand eng doet tegen de enge vent die zulk wangedrag vertoont. Vuur met vuur bestrijden. Het werkt!
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: