Oranjevrouwen doen het beter dan mannen

Weet u het nog, het EK mannenvoetbal van vorig jaar? De Oranjemannen leden drie nederlagen op een rij en konden meteen naar huis. De vorm was er niet, concludeerde bondscoach Bert van Marwijk. De Oranjevrouwen overkwam dit jaar hetzelfde. Met één verschil: zij wisten in ieder geval één van de drie wedstrijden een gelijk spel te behalen. In die zin deden ze het iets beter dan de mannen. En dat zonder miljoenenbudget.

Nederland wilde een beter resultaat halen dan bij het EK van 2009, maar moet naar huis. Grote teleurstelling voor de leeuwinnen….

Gezien het verbeten gezicht van aanvoerster Daphne Koster, voor aanvang van de wedstrijd, wilde Nederland misschien te graag. Ze stonden daar niet alleen in. Mensen die vrouwenvoetbal een warm hart toedroegen Twitterden:

OranjeLeeuwinnen ‏@vrouwen_voetbal2u We zijn bij het stadion, de koppies staan strak! We moeten winnen, we gaan winnen. Knallen! pic.twitter.com/Pqy5d1nwyo
 FC Twente Vrouwen ‏@FCTwenteVrouwen5u Nu op FCTwente.nl: “We moeten gewoon winnen!”: De Oranje Leeuwinnen weten wat hun opdracht is vanavond tegen I… http://bit.ly/1bnJj8U 

Die spanning viel af te lezen aan ongecontroleerde acties en verkramping in het zicht van het IJslandse doel. Er heerste een nu of nooit sfeer. Het móest goed gaan. Oranje móest winnen. Anders zendt de NOS nooit meer een wedstrijd vrouwenvoetbal uit – wie weet wat voor angsten er rondspoken in hoofden van té gespannen mensen. Zoiets. Ene JanVlap nam daar alvast een voorschotje op:

janvlap ‏@janvlap5m een voordeel in ieder geval… geen damesvoetbal meer op televisie voor de komende jaren. Wat een drama vertoning.. #nedisl
Hoe dan ook, het team maakte een slordige indruk en liet steken vallen. IJsland profiteerde daarvan. Eén nul bij rust, in het nadeel van de leeuwinnen. En daar bleef het bij.

Vooral mannen lieten hun ongenoegen luidkeels blijken. Vrouwenvoetbal, wáárdeloos, sneerden ze:

Jacco van Leeuwen ‏@HidehoJacco28m Heb ik weer, denk ik dat beeld blijft hangen op tv, blijkt het damesvoetbal te zijn #fail
F.Nienhuis. ‏@Nienhuis18m Ik doe mijn best om damesvoetbal te begrijpen. Maar ik begrijp het niet. Doet pijn aan mijn ogen. Snel naar een andere zender. #legetribune
Lins Rooijakkers ‏@Oznilmosredna24m Damesvoetbal, de conclusie: De scheidsrechters zijn net zo belabberd dan de voetballers zelf! En nu staat Ned. ook alweer achter. #kansloos
marktwain2 ‏@marktwain231m Er valt wel wat voor te zeggen om damesvoetbal niet langer een sport te noemen.
Daar konden de vrouwen het weer mee doen. Er stond nog net niet ‘ga terug naar de keuken’, maar het scheelde weinig. Diezelfde ‘marktwain2’ wist zelfs het feminisme er met de haren bij te slepen:
marktwain2 ‏@marktwain214 juli 4 feministische golven hebben dat damesvoetbal nog niet direct op een hoog niveau gebracht.
Weer iets om feministen te verwijten. We waren al schuldig aan de feminisering van het onderwijs en de overheid, de teloorgang van kwaliteit bij justitie en in de zorg, en nu ook nog gefaald in het verbeteren van het vrouwenvoetbal. Sorry, Mark..Gelukkig wil de KNVB vrouwenvoetbal wel degelijk serieus nemen. Deze maand kwam het nieuws dat de bond samen met de ING een stimuleringsplan op heeft gesteld, om het meisjes- en vrouwenvoetbal in 2017 uit te laten groeien tot de grootste sport onder deze doelgroep. Het is nu al de snelst groeiende tak op de velden. Met ruim 127.000 vrouwelijke leden telt de KNVB 80% meer speelsters dan tien jaar geleden, meldt de bond.

Op een gegeven moment gaat zich dit uitbetalen in een hogere kwaliteit. Dit was pas het tweede EK ooit van de Oranjespeelsters. Dat ze nog een weg te gaan hebben, doet niets af aan de positieve trend en stijgende lijn in het algemeen.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: