Libris Geschiedenisprijs nomineert 1001 vrouwen

Geweldig nieuws voor historica Els Kloek en collega’s. De jury van de Libris Geschiedenisprijs zette 1001 Vrouwen op de longlist. Dit overzichtswerk over vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis werd gekozen uit een stapel van driehonderd andere titels. In september maakt de jury bekend of 1001 Vrouwen ook de shortlist haalt. Het boek maakt dan kans op de prijs, 20.000 euro.

De publicatie van 1001 Vrouwen werd mede mogelijk gemaakt door crowdsourcing en sponsoring van particulieren. Ook de daaropvolgende tentoonstelling en lezingenserie konden rekenen op een opvallend grote, warme belangstelling van mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Expositie en lezingen zijn inmiddels gestopt, maar mensen kunnen nog steeds een speciale serie postzegels aanschaffen.

Naast 1001 Vrouwen zette de jury ook ander werk van vrouwelijke auteurs op de longlist. Edwina Hagen schreef een biografie over  Rutger Jan Schimmelpenninck, die leefde van 1761 tot 1825. Ze besteedt daarin ook ruime aandacht aan

Catharina Nahuys, ‘la belle Madame Schimmelpenninck’, die haar mans politieke aspiraties deelde en haar charmes inzette om ze te helpen verwezenlijken.

Aldus de Volkskrant. Daarnaast haalde Eva Vriend de longlist met haar boek ‘Het nieuwe land’. Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis geeft ze een beeld van het ontstaan van de polder Flevoland. 

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: