Kranten vergeten vrouwen in tennissport

Hoera, voor het eerst in 77 jaar won een Brit Wimbledon, kopten kranten wereldwijd. Ook Nederlandse kranten. Zelfs een specialistische site zoals tennis.nl neemt het idee over dat het 77 jaar geleden is sinds Engeland Wimbledon won. Maar die uitspraak klopt alleen als vrouwen geen mensen zijn. Want het was slechts 36 jaar geleden. De meest recente Britse overwinning vóór Andy Murray staat op naam van Virginia Wade. Sportverslaggevers waren haar in hun overwinningsroes even vergeten.

Virginia Wade, Wimbledon winnares van 1977.

Twitter leverde meteen vernietigende kritiek op die voorstelling van zaken:

Murray is indeed the first Brit to win Wimbledon in 77 years unless you think women are people.

Sportverslaggevers en commentatoren vergaten niet alleen een eerdere Britse overwinning. Ze gaven ook in bredere zin blijk van een seksistische houding. Commentator John Inverdale zette de winnares van dit jaar, Marion Bartoli, weg als een lelijk kind, die waarschijnlijk van haar vader te horen kreeg dat er voor haar niks anders op zat dan taai te worden en wedstrijden te winnen. Daarmee reduceerde hij een toptennisster tot haar uiterlijk, een uiterlijk waar meneer Inverdale aanstoot aan nam. Ondanks felle kritiek op zijn uitspraken, mocht hij nog diezelfde dag de finale van de mannen verslaan.

Dit was echter niet meer dan het topje van de ijsberg. Hadley Freeman signaleert een constante seksistische ondertoon in de verslaggeving rondom Wimbledon. Ook bij andere speelsters leek er meer nadruk te liggen op hun uiterlijk dan op hun sportieve prestaties. Commentatoren vergeleken de kwaliteiten van de vriendinnen van mannelijke tennissers met elkaar, en speculeerden over de wensen van deze vrouwen – ze waren volgens de media allemaal wanhopig om te trouwen met ‘hun’ atleet.

Kortom, de vrouw als object, de vrouw als vriendin van, de vrouw die maar één ding wil, namelijk trouwen met een man. En dat anno 2013. Er zit maar één ding op: je enthousiasme niet laten temperen, en gewoon doorgaan met het toejuichen van vrouwen in de sport. Vanavond draait het wat de Zesde Clan betreft allemaal om voetbal, als het Nederlandse elftal Duitsland treft in het EK vrouwenvoetbal. Hopelijk met niet-seksistisch commentaar.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: