EK Nederland-Duitsland – we zijn er klaar voor!

Wat een heerlijk gezicht in de televisiegids. De aankondiging van een voetbalwedstrijd. Donderdag 11 juli. EK voetbal: Duitsland – Nederland. Voorbeschouwing. Live verslag eerste helft. Wedstrijdanalyse. Live verslag tweede helft. Nabeschouwing. Het lijkt zo gewoon, maar het gaat hier om het EK vrouwenvoetbal. De ondersoort in de sport, waar verslaggevers tot voor kort liever niet naartoe wilden. Want als je een wedstrijd vrouwenvoetbal moest verslaan, wist je dat je loopbaan als serieuze journalist ten einde liep. Nu zendt de NOS de wedstrijden live uit alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Vooruitgang!

Daphne Koster verwacht een schitterend toernooi, ondanks de zware tegenstanders.

Sportverslaggever Willem Visser moet helaas melden dat de weerstand tegen vrouwenvoetbal ondanks deze vooruitgang niet opeens verdwenen is. Integendeel, de sport kan nog steeds rekenen op dit soort minachtende taferelen:

Een collega steekt, als ik over vrouwenvoetbal begin, steevast twee vingers in de oren, onderwijl heel hard ‘lalala’ zingend. Af en toe roept hij wat boven zijn eigen gezang uit, smeekt hij liever gezegd: ben je klaar? Zo ja, dan stopt hij. Zo nee, dan lalaat hij door, tot het einde der dagen desnoods.

Lekkere journalist, die man. Zou hij zich ook zo gedragen als het ging om mannenvoetbal? Waarschijnlijk niet. Zijn soort zorgt ervoor dat voetballende vrouwen nog steeds obstakels tegen komen waar mannen nooit mee te maken krijgen. De kranten staan bol van de miljoenentransfers, en met het salaris van één mannelijke profvoetballer kun je de gehele eredivisie van het vrouwenvoetbal drie jaar draaiende houden, met alles erop en eraan: een onkostenvergoeding voor speelsters, faciliteiten, ondersteuning zoals de zorg van een sportarts. Ondanks dat blijven de vrouwen doorgaan. Visser:

Het voetbal van vrouwen is alleen nog niet zo ver op de tijdlijn van de ontwikkeling. Wat geeft dat: de wedstrijden zijn doorgaans open, de ambitie is groot, de mentaliteit uitstekend, gezeur is een zeldzaamheid, simuleren eerder uitzondering dan regel, en het gaat niet eeuwig over geld of over spelers die toe zijn aan een nieuwe uitdaging als ze vier ballen recht vooruit hebben getrapt.

Fijn dus, en terecht, en hoog tijd, dat de NOS het EK vrouwenvoetbal live uitzendt op Nederland drie. Heerlijk! Het belooft een spannende en zware serie wedstrijden te worden. Nederland treft eerst titelverdediger Duitsland, dan drievoudig EK-finalist Noorwegen en tenslotte IJsland. Wat dat betreft viel de loting rottig uit en speelt Oranje in een soort ‘poule des doods’.

Sport info nu verwacht niet veel van het EK. Onder andere omdat het vrouwenvoetbal in andere Europese landen, waaronder Duitsland, veel groter is dan in Nederland:

Naar verwachting zal het Nederlands vrouwenelftal niet veel in de melk te brokkelen hebben tegen grootmacht Duitsland die al 7 keer eerder Europees kampioen is geweest. In Duitsland wordt het vrouwenvoetbal veel meer gewaardeerd dan in Nederland. Op de Duitse televisie zijn vaak live-uitzendingen te zien wanneer de Duitse vrouwen spelen. De voetbal tribunes zitten dan vol.

Nederland begint zodoende als de underdog. Je weet het echter maar nooit.  Ze komen van ver. In de voorbereiding naar het EK won Nederland met 3-1 van de nummer tien in de wereld, het vrouwenelftal van Australië. Dus…. Mochten de leeuwinnen door kunnen naar de volgende rondes, dan zal de NOS ook die wedstrijden de volle aandacht geven.

De Zesde Clan installeert zich donderdag 11 juli in ieder geval voor de buis. Samen met andere vrienden joelen, juichen en hoe dan ook veel plezier beleven. Op naar de eerste wedstrijd!

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: