Voor Egyptische vrouwen moet de eerste revolutie nog beginnen

Tahrirplein viert tweede revolutie, kopt De Volkskrant over de recente politieke omwentelingen in Egypte. De titel maakt weer eens overduidelijk dat we leven in een wereld voor mannen, door mannen, waarbij mannen schrijven over de stand van zaken vanuit een mannenstandpunt. Want iedereen die de ontwikkelingen in Egypte een beetje gevolgd heeft vanuit het standpunt van vrouwen, wéét dat voor de helft van de bevolking de eerste revolutie nog niet eens is begonnen.

Egyptische vrouwen namen twee jaar geleden vol hoop deel aan massale protesten in Cairo. Ze hoopten op een Arabische Lente. Ze hoopten op meer rechten voor vrouwen als het regime van Mubarak viel. Ze hoopten dat democratie ook voor hen een betekenisvol begrip zou worden. Ze hoopten dat zij aan zij met de mannen strijden voor verandering, iets op zou leveren. Meer respect, bijvoorbeeld.

Niets was minder waar. Vrouwen belandden in de marge toen het ging om een nieuwe grondwet, en de Moslim Broederschap liet al snel na het aantreden weten dat het enige recht van een vrouw het aanrecht is. En in die keuken mag een man haar gewoon mishandelen, als hij daar zin in heeft. Vorig jaar lieten vrouwen dan ook verbitterd weten dat ze beter af waren onder Mubarak.

De Verenigde Naties onderzochten de situatie en bevestigen dit. Egyptische vrouwen hebben onder het juk van de moslim Broederschap en het leger extra te lijden onder maatschappelijke beperkingen en seksueel geweld. Vooral de stroming van het Wahhabisme staat bijzonder vijandig tegenover vrouwen.

Recente gebeurtenissen bekrachtigden die negatieve tendenzen. De verbroedering (verzustering? Iek, nee, dat klinkt niet…) van die paar magische weken op het Tahrirplein lijkt verder weg dan ooit. Alleen al in de afgelopen week verkrachtten groepen mannen meer dan honderd vrouwen op deze locatie in de hoofdstad. Hadden ze maar niet de straat op moeten gaan om hun stem te laten horen. Dit structurele seksuele geweld haalde onze kranten alleen, omdat dit geweld ook een Nederlandse vrouw trof.

De Moslim Broederschap zette de klok terug, en het is de vraag of de hernieuwde onrust vrouwen nieuwe kansen biedt om alsnog invloed te krijgen op de ontwikkelingen in Egypte. Alleen al gezien het alomtegenwoordige geweld tegen vrouwen, lijkt die vraag met nee beantwoord te moeten worden.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: