Kamers hebben vertrouwen in vrouwelijke voorzitter

Zowel de Eerste als de Tweede Kamer beschikken over een vrouwelijke voorzitter. Geen idee of dit eerder is voorgekomen in de parlementaire geschiedenis. De Zesde Clan ervaart het in ieder geval als een primeur voor Nederland. De leden van de Eerste Kamer kozen Ankie Broekers-Knol (VVD) gisteren tijdens een democratische, openbare stemming. Eerder benutte de Tweede Kamer eenzelfde openbare verkiezing om Anouchka van Miltenburg tot voorzitter te kiezen.

Blijkbaar hebben beide parlementaire instanties vertrouwen in vrouwen. Het vertrouwen dat zij onpartijdig en eerlijk vergaderingen leiden, niemand voorrang geven en de orde handhaven. Broekers beloofde in ieder geval ‘weerstand te geven aan druk van buitenaf’, berichtte de Volkskrant. Ze legde een grote nadruk op haar onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Daar doet ze goed aan. Want vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard, en vooral vrouwen krijgen in dat laatste geval een bijzonder venijnige behandeling. Zo hoonde de onderbuik van Nederland Van Miltenburg op bijzonder seksistische wijze weg, toen die eerder dit jaar in de problemen kwam. Onder andere vanwege beschuldigingen dat ze niet onpartijdig genoeg zou zijn.

Doorwrochte commentaren heeft De Zesde Clan op dit moment nog niet gevonden op de unieke situatie met twee vrouwelijke voorzitters. Op Twitter komen in ieder geval al de eerste directe reacties binnen. Die leggen vooral de nadruk op Broekers als frisse tante, en indirecte verwijzingen naar catfights. Gelukkig is er ook een partijgenoot die zijn volste vertrouwen uitspreekt in haar capaciteiten als voorzitter:

Xander van der Wulp ‏@XandervdWulp17u Als ze een voorzitter zoeken die niet teveel op de voorgrond treedt… Dan wordt het Broekers. #EersteKamer pic.twitter.com/nQrVYsS980 en Xander van der Wulp ‏@XandervdWulp11u Ik vind Ankie Broekers, de nieuwe voorzitter vd Eerste Kamer, een frisse VVD-tante. Een korte kennismaking: straks in Late Journaal. #Ned1
Jan Hoedeman ‏@JanHoedeman15u Bloemen Van Miltenburg naar Broekers… Het gevecht kan beginnen! pic.twitter.com/HbyzM5HHsc
Ard van der Steur @ArdvanderSteur16u Vol spanning wachten we op uitslag verkiezing Eerste Kamer. Met Ankie Broekers werkte ik samen op de universiteit. Zij kan voorzitten!

Enfin, we gaan het merken. Ondertussen heffen we hier het glas. Vrouwelijke voorzitters in de Eerste én de Tweede Kamer…Een unicum!

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: