Man vormt grootste gevaar voor vrouwen

Mannen vormen wereldwijd het grootste gevaar voor vrouwen. Als het om moord en doodslag gaat, betreft het bij de mannen slechts in 6,3% van de gevallen een man die sterft vanwege partnergeweld. Bij vrouwen gaat het in 38,6 procent van de gevallen om een man die ‘zijn’ vrouw doodt. In landen als de Verenigde Staten vormen (ex-)partners zelfs de grootste bedreiging voor vrouwen (onder andere omdat vuurwapens overal beschikbaar zijn). Dat blijkt uit een rapport van het departement voor Reproductive Health binnen de Wereldgezondheidsorganisatie.

De Zesde Clan aarzelde om aandacht te besteden aan dit rapport, omdat het hier gaat om een open deur. Studie na studie draagt uit dat mannen met name omkomen op straat, in gewelddadige interacties met andere mannen. Vrouwen worden vooral het slachtoffer van ‘intiem geweld’, hoe je dat ook wilt benoemen. Van stalkende exen tot aan huiselijk geweld waarbij de vrouw na afloop dood op de grond ligt, oeps, was die laatste klap toch een beetje te hard aangekomen, sorry! Op die manier treft fysiek en/of seksueel geweld één op de drie vrouwen. Eén op de drie.

Maar goed, het rapport ligt er, en het bevestigt wat we al wisten. Nu alleen nog de vraag wat we eraan gaan doen. En welke rol mannen van plan zijn op te pakken bij het vraagstuk van intiem geweld. Wat dat betreft is het vervelend om in een rapport over huiselijk geweld van het Verwey-Jonker instituut, deze passage te moeten lezen:

Er is nog weinig wetenschappelijk onderbouwing van de kracht van beschermende factoren, zoals dit wel is aangetoond voor risicofactoren. In deze publicatie gaan wij daarom niet uitgebreid in op de beschermende factoren, maar wij stippen de meest gangbare factoren kort aan.

Wie gaat goed onderzoek financieren naar de precieze werking van beschermende factoren? Als we beter in kaart brengen wat helpt om geweld te reduceren, beschikken we over meer handvaten om die agressie in te dammen. Nu blijft het bij het bekende lijstje oppervlakkige punten, zoals zelfvertrouwen, het kunnen beschikken over sociale steun en hulp van de omgeving, en wetgeving. Lekker algemeen en vaag, dus dat schiet niet op.

Plus opvallend genoeg ontbreekt de rol van de man in het rijtje van het Verwey-Jonker instituut. Het zou ontzettend helpen als mannen stopten met slaan, en dat mannen andere mannen aan durven te spreken als die zich schuldig maken aan geweld tegen vrouwen. Het zou ontzettend helpen als de sociale normen en waarden zodanig worden, dat je als man in sociaal opzicht afgedaan hebt als je vrouwen slaat. Dan ben je echt zooooo’n enorme slappe loser, dat niemand nog in je gezelschap wil verkeren.

Zie ook De Erecode van filosoof Kwame Anthony Appiah: bepaalde ingesleten praktijken stoppen verrassend snel zodra de maatschappij die praktijk breed als verwerpelijk en niet-stoer gaat zien. Want je kunt heel lang op terechte morele gronden roepen dat iets verkeerd is, maar mensen stoppen er pas mee in zeer specifieke omstandigheden:

The moral arguments against duelling, foot-binding, slavery and disfigurement and execution of innocent women were known long before they influenced public attitudes. And when they did so, it was not because of any intrinsic appeal to rationality, or even humanity or sympathy. Rather, a shift had to occur in which people began to feel that their honour was compromised by the practice.

Hun eer kwam in het geding. Kijk, misschien biedt dit ook aanknopingspunten….

PS: de glijdende schaal begint al bij verbale agressie tegen vrouwen, of vrouwen lastig vallen op straat. Hier wat tips voor hem en haar om de neerwaartse spiraal meteen vanaf het nog relatief ‘onschuldige’ begin af te breken. Met als voornaamste advies aan mannen:

And guys: We don’t want to hear any horseshit victim-blaming about women these days not knowing a compliment when it jumps out at them from a dark alley. Here’s a good litmus test for compliments: Would you say it to your mother or niece? No? Then don’t scream it at the woman who’s just trying to catch the number 8 bus. And if you find yourselves justifying any of the behaviors mentioned above, practice saying this in front of a mirror: “I’m a sad, delusional trap-door spider who repulses women with my words and actions.” And then knock it the fuck off.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: