Angela Crott ziet vrouw als vijand

Met mensen als Angela Crott hebben vrouwen, en meer in het bijzonder feministen, geen vijanden meer nodig. Haar artikel ‘Het is tijd voor de eerste maculinistische golf’ staat bol van het vijanddenken. Vrouwen doen het fout, en mannen moeten meer ruimte krijgen, anders komen jongens in de knel, aldus Crott.

Vroeger was alles beter!

Meteen in de inleiding geeft ze vrouwen al de schuld. Die hebben de man diens rol van beschermer afgepakt zodra ze via de tweede feministische golf wat meer zeggenschap kregen. Daardoor kampen die arme jongens nu met overbezorgde moeders die teveel macht hebben, en veel te snel een rem zetten op de lawaai-, actie-, geldings- en exploratiedrang van jongens. Mannen moeten de situatie redden, want zij laten jongens tenminste lekker hun gang gaan.

In Crott’s wereldbeeld bestaan er geen bezorgde, timide vaders. Jongens die liever in stilte een boek lezen, vallen ook buiten haar wereldbeeld. Moeders zijn louter vijandige wezens die vaders met argwaan bekijken en jongens inperken. Dat er ook wildebrassen onder de moeders voorkomen, past niet in haar theorie. Meisjes vallen al helemaal buiten de boot. Die moeten zichzelf maar redden, Crott bekommert zich alleen om de jongens.

Waarom geeft de Volkskrant Crott zoveel ruimte om haar onzinnige theorieën te spuien? Opzij ging in het vorige nummer in gesprek met vier deskundigen, die gehakt maakten van haar beweringen over mannelijkheid en problemen rondom opgroeiende jongens. Ruim daarvoor verwees de Zesde Clan haar verhaal al naar de prullenbak.

Ten tweede: heeft niemand het partijprogramma van de SGP gelezen? Daarin tref je dezelfde angsten aan. Mannen moeten echte mannen zijn, en vrouwen echte vrouwen, anders wordt het een chaotische zooi. De SGP grossiert in pareltjes zoals deze: ,,Man en vrouw hebben een verschillende aanleg en roeping. Het is onbegonnen werk om dit onderscheid weg te poetsen. Het hameren op gelijkheid en onderlinge uitwisselbaarheid van man en vrouw miskent de natuurlijke werkelijkheid.”

Haal het Bijbelse sausje er vanaf, en je houdt Crott over. Als de Volkskrant een kwaliteitskrant wil blijven, kunnen ze volgende pennenvruchten van deze mevrouw maar beter niet publiceren.

UPDATE: zie ook hoogleraar Jos Claessen, en wat hij schrijft over ‘het jongensprobleem’, o.a. op school:

Voor het ‘jongensprobleem’ in het voortgezet onderwijs worden onder meer ‘verklaringen’ aangevoerd als de komst van het Studiehuis en verschillen tussen jongens en meisjes in ontwikkelingssnelheid en rijping van het puberbrein. Maar: onderzoek dat deze verklaringen ondersteunt, ontbreekt. Wat we wel weten dat er tussen scholen grote verschillen bestaan in het studiesucces van jongens. Er zijn scholen die relatief veel meer jongens tot en met het eindexamen weten vast te houden. Het geheim van deze scholen is dat ze in hun hele onderwijsconcept oog hebben voor de uiteenlopende onderwijsbehoeften van hun leerlingen (jongens EN meisjes) en daar over de hele linie systematisch en actief op inspelen. Deze scholen hebben een mooie balans gevonden tussen structurering / kaders enerzijds en autonomie / stimulering eigen initiatief anderzijds.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Wilke Vos  On juni 23, 2013 at 8:33 pm

  Ik vond het een helder geschreven boek. Natuurlijk zullen er heel wat mensen zijn die het te benauwd vinden om eens op een andere manier te kijken naar de problematiek rond jongens. Ik was eigenlijk wel verrast. En maakt het uit als deze mevrouw een SGP-er is. Wat vreemd om dat mee te nemen. En in opzij heb ik ook de reacties gelezen. Je zou bijna zeggen: de bekende reacties.
  Ik werk bijna 35 jaar in het onderwijs. Ik kan mijzelf redelijk deskundig noemen en ik ben blij dat Angela Crott dit oké durfde te schrijven.

 • ad  On juli 15, 2013 at 7:58 pm

  U laat achterwege dat Crott is gepromoveerd op dit onderwerp, wetenschappelijk wel degelijk onderbouwd dus. Dat er ook andere wetenschappelijke meningen zijn, is altijd zo. Opzij harkte er wat bij elkaar want de uitkomst van Crotts promotieonderzoek beviel hen niet. Typisch jongensgedrag zou niet bestaan. Natuurlijk zijn er ook wildebrasserige meisjes en stille jongens, maar dat zijn kleine minderheden. Het gaat om de 80-90 procent en wat dan de grote lijn is. En die is, dat meisjesgedrag de norm is geworden, ook voor jongens. Blijkbaar vindt u dat prima maar ik niet. Ik vind het kindermishandeling om jongens niet zichzelf te laten zijn. Met Crott is er eindelijk een intelligente vrouw die het opneemt voor jongens. Want verder worden jongens uitsluitend als probleem gezien en daar moeten we mee ophouden. Ook is het onwaar dat Crott vrouwen slechte opvoeders vindt voor jongens en dat mannen dat veel beter zouden doen. Wel voegen mannen iets toe dat vrouwen missen, omdat mannen nu eenmaal anders zijn. Het gaat om het herstel van een evenredige balans tussen de vrouwelijke en mannelijke invloed van opvoeders en leraren op jongens.

Trackbacks

 • By Etiketjes | apenstaartjeweblog on oktober 27, 2013 at 12:03 pm

  […] ADHD niet. Jongens hebben geen probleem, wij hebben een probleem met jongens.’ Hoewel ik het niet in alles met de schrijfster eens ben, is het een  het goed eens na te denken over al die etiketjes […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: