Uitspraken die je niet mag doen in Nederland

Feit: degenen die zich schuldig maken aan seksuele intimidatie, huiselijk geweld en verkrachting zijn in overgrote meerderheid man. Vervolgens zie je dat mannen in de discussie hierover opvallend afwezig zijn. Meestal blijft het verdacht stil aan de overkant. Tweede feit: waag het niet mannen op die stilte aan te spreken. Dan ben je een bitch die mannen onterecht op 1 lijn stelt met daders, of opeens alle schuld in hun schoenen wil schuiven. Vanuit dat vijandbeeld en kwakdenken moet je subiet je kop houden, want anders dan.

De Zesde Clan krijgt regelmatig negatieve reacties op berichtgeving, maar toen we mannen opriepen zich ook aangesproken te voelen door de problematiek van seksuele intimidatie, toen we hen vroegen een actievere rol te spelen om de wereld een vriendelijkere plaats voor vrouwen te maken, kregen we er weer eens ouderwets van langs. Van alle reacties plaatsten we er eentje. Van ene ‘Jan Jansen’. Mooi pseudoniem. Deze naar verhouding zeer beschaafde en intelligente reactie luidde als volgt:

Intimidatie is niet voor iedereen hetzelfde. Wat maakt dat mannen zich zulke vrijheden veroorloven? -> Wat maakt dat vrouwen kunnen zeggen welke vrijheden mannen zich veroorloven? En wat maakt dat we alles maar moeten aanpassen zodat vrouwen zich nog beter voelen? Alsof mannen zich overal comfortabel voelen?!

Wat ons betreft is het hoogtepunt van deze reactie (of dieptepunt, net hoe je het wil noemen) de retorische vraag ‘wat maakt dat vrouwen kunnen zeggen welke vrijheden mannen zich veroorloven’. Deze Jan Jansen vindt vrouwen duidelijk geen zelfstandige mensen, die persoonlijke grenzen hebben en die daadwerkelijk actief mogen afbakenen in het sociale verkeer. Hij vervalt in ‘maar de mannen dan‘ drogredenaties, en ontkent de duidelijk scheve verhouding tussen de seksen. Deze Jan Jansen vormt, met die houding, duidelijk onderdeel van het probleem. Hij is misschien geen dader, maar vrouwen hoeven van hem niets te verwachten. Kom je in de problemen en is Jan Jansen in de buurt, dan kijkt hij de andere kant op. Hij zwijgt.

Als het gaat om seksistisch wangedrag, ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie, verkrachting, enzovoorts, kun je niet om het genderaspect heen. Die focus op gender levert echter pijnlijke situaties op. Zo vinden vrouwen het absoluut niet fijn om geassocieerd te worden met slachtofferschap. Je zou er slapeloze nachten van krijgen, als je je iedere keer weer voor ogen moet houden dat de verhoudingen zo liggen. Het voelt veel veiliger aan als je net kunt doen alsof je zelf controle hebt over de situatie – had je maar geen rok moeten dragen, had je je maar niet op dat moment op die plek moeten bevinden, en ach, zo’n ongepaste grap overleef je wel, niet zeuren, het is nou eenmaal zoals het is, morgen weer een dag.

Als het gaat om de mannen: De Zesde Clan deed de allergrootste moeite om alleen voorbeelden van omstandersdilemma’s te gebruiken, en mannen een keuze voor te leggen. Vervolgens deden we een oproep. Wordt actief. Bijvoorbeeld naar aanleiding van het meest recente onderzoek naar seksuele intimidatie bij co assistenten: als een arts een ongepaste opmerking maakt tegen een co-assistente, kijk je de andere kant uit of zeg je daar iets van? Dat soort voorbeelden. We riepen mannen op in woord en daad een maatje van vrouwen te worden.

Maar nee, de open zenuw die we raakten deed dit soort nuances teniet. Mannen vinden het overduidelijk niet fijn om geassocieerd te worden met de sekse die grootleverancier is van daders. En aan de niet gepubliceerde reacties te zien, hebben veel mannen ook de neiging om automatisch te denken dat zij opeens alleen verantwoordelijk zouden zijn. (Wat ze niet eerlijk vinden. Jank jank, vuile feministen, ze moesten jullie eens een goede beurt geven). Dit terwijl De Zesde Clan duidelijk collectieve actie voorstaat – samen optrekken.

De Zesde Clan ziet mannen namelijk als volwassenen. Net als vrouwen zijn mannen redelijke mensen, met sociale vaardigheden. We vinden het onterecht dat seksuele intimidatie zo vaak tot vrouwenprobleem wordt gemaakt. We vinden, gezien de genderverhoudingen, dat mannen ook een verantwoordelijkheid hebben. Wat is daar mis mee? Mannen vertegenwoordigen de sekse die de meeste daders levert, en dus zijn mannen in een unieke positie om de situatie voor vrouwen te verbeteren. Iedere man die ophoudt met vrouwen op straat naroepen, iedere man die afziet van seksistische opmerkingen, in konten knijpen, slaan, verkrachten, kan een enorm verschil maken. Iedere man die er iets van zegt als hij een man zulk gedrag ziet vertonen, maakt duidelijk dat dit soort acties niet door de beugel kunnen. Als mannen die zich gepikeerd voelen dit niet van de Zesde Clan willen aannemen, dan misschien wel van Patrick Stewart, bekende acteur en held?

Vandaar onze oproep aan mannen. Een oproep waar we achter staan, en die we herhalen totdat het niet meer nodig is. Maak het bespreekbaar. Zwijg niet als je hoort en ziet dat vrouwen in het nauw gebracht worden. Jullie vormen de helft van de Nederlandse bevolking, en je kunt het niet maken om dan te doen alsof dit algemene probleem niet ook jouw pakkie an is. De wereld veiliger maken voor vrouwen doen we samen. Doe jij ook mee?

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Alex  On mei 30, 2013 at 4:44 am

    Wordt het niet eens tijd voor een nederlandse variant van de ‘ men against rape’ actie uit de StAtes. Zoals bv. De posters met ‘stop being a jerk’ ? mooi initiatief van mannen die niet in de verdediging gaan , maar naar zichzelf kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: