Campagne geeft moeders in Tanzania hoop

Het kan iedere vrouw overkomen. Je raakt zwanger en vervolgens duurt de geboorte zo lang, dat weefsel afsterft en er een gat ontstaat waar urine en soms ook poep doorheen kan lekken. In onder andere Tanzania betekent deze aandoening, een fistula, een sociale dood. Mensen vinden het enorm goor, de vrouw stinkt, ze kan zichzelf niet goed schoon houden, en slijt haar dagen weggestopt in een achterafkamertje. Met een campagne vol muziek proberen popsterren en andere beroemdheden het tij te keren. Want je kunt een fistula behandelen.

Met een medische ingreep kunnen artsen het gat dichten. De vrouw heeft daarna weer controle over haar ontlasting en kan een normaal leven leiden. Maar dat moet je maar net weten. Veel vrouwen hebben geen idee wat ze kunnen doen en/of weten niet waar ze terecht kunnen voor de ingreep. Daarom begonnen hip hop sterren als Mwana FA en de gelegenheidsgroep Kidole Kimoja (zie video hierboven) een campagne. Ze gebruiken hun roem en invloed om bekendheid te geven aan het feit dat een fistula behandelbaar is. En wijzen de weg naar een ziekenhuis waar artsen gespecialiseerd zijn in de hersteloperatie.

De bijdrage van de muzikanten ligt niet alleen in het verspreiden van informatie:

The final day of the roadshow on Thursday coincided with the first international day to end obstetric fistula. “We made it look cool,” Mwana FA says of the campaign.

Mensen schamen zich namelijk voor de situatie. Praten over fistula’s is taboe. Maar als beroemdheden er openlijk over praten, verandert dat misschien. Het stigma gaat er vanaf en wie weet wordt het inderdaad stoer om de problematiek bespreekbaar te maken.

De muzikanten en artsen hebben het werk voor het oprapen. Naar schatting 24.000 vrouwen kampen in Tanzania met een fistula – zo’n drie miljoen wereldwijd. Al die vrouwen hebben nu letterlijk geen leven. Straks kunnen ze hopelijk allemaal weer een rol spelen in de samenleving.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: