Publieke Omroep ziet het licht

We ontvangen als Publieke Omroep geld van de Nederlandse belastingbetaler m/v. We zijn er voor Nederlanders. De helft van de bevolking bestaat uit vrouwen. Dus, het kan niet zo zijn dat beeldbepalende televisieprogramma’s slechts eenderde vrouwelijke gasten aan bod laten komen. Dat percentage moet omhoog. Aldus Shula Rijxman, bestuurder van de NPO, de overkoepelende organisatie van de Publieke Omroep, in de Volkskrant.

De NPO wil meer diversiteit, dus onder andere Pauw & Witteman moeten breder kijken dan het enge kringetje van mannelijke ingewijden.

Goed plan! De NPO gaat als eerste te rade bij de BBC, waar diversiteit al een tijdje een hot item is, en wil samen met Woman Inc. een groslijst opstellen van deskundige vrouwen die best op de televisie een mening willen geven. Geweldig! Dan moet het op termijn vanzelf lukken om wat meer vrouwen te zien bij De Wereld Draait Door & co.

Blijft de Zesde Clan alleen zitten met een aantal vragen. Gaat de NPO ook in gesprek met de gastheren van die beeldbepalende programma’s? Uit onderzoek van Vrouwen in de Media bleek namelijk dat onder andere Pauw & Witteman nogal negatief bekend staan. Desgevraagd geven mogelijke gasten aan dat ze daar een vrouwenprobleem hebben. De beide heren vervallen nogal eens in een minachtende houding zodra er iemand met een duidelijke boezem tegenover hen aan tafel zit. Professionele vrouwen hebben terecht geen zin in een dominante, neerbuigende interviewer.

Daarnaast leest de Zesde Clan dit:

Van de hoogleraren is nog geen 15 procent vrouw, bij de topambtenaren is het een kwart en in de top van het bedrijfsleven maar net 10 procent. Rijxman: ‘Mirjam Sijmons van de ANWB-directie bijvoorbeeld is heel goed. Maar als daar iets aan de hand is, zie je de baas zelf, Guido van Woerkom. En Caroline Princen zit wel in de top van ABN Amro, maar Gerrit Zalm blijft het gezicht.’

Dat wekt de indruk alsof de NPO zich bij voorbaat al ingraaft. Mocht het streven om meer vrouwelijke gezichten op televisie te krijgen stranden, dan kan de organisatie meteen met het vingertje wijzen naar dit soort gegevens. Wij wilden wel hoor, maar ja, goede vrouwen zijn niet te vinden, zoals Jeroen Pauw zelf al een keer constateerde. Ja, ja…

Weet je, op een gegeven moment moet je wel wíllen, patronen doorbreken en breder zoeken, anders wordt het inderdaad nooit wat. Dus komop NPO, toon een beetje ruggengraat. En ok, als je echt de hoogste baas wil spreken en dat is een man, dan nodig je gewoon die man uit. Het gaat er niet om dat mannen van de beeldbuis verdwijnen. De NPO wil geen strikte percentages afspreken of zo, het gaat alleen om meer diversiteit bereiken. Zoek je wat beter, dan lopen er in Nederland zat vrouwen rond. Die staan nu niet op de standaard lijstjes van redacties, omdat ze er niet op staan. En dat is iets wat je zelf kunt veranderen.

Tot slot: wat houdt de NPO tegen om niet al vandaag te beginnen met meer vrouwelijke gasten uitnodigen? Eén belletje naar Vrouwen in de Media volstaat. Lees maar, meteen bovenaan op de homepage van hun website:

VIDM is een online database met deskundigen die te benaderen zijn voor reportages, interviews en andere redactionele en inhoudelijke bijdragen. Ben je een journalist, redacteur of programmamaker? Sta je open voor nieuwe verhalen en boeiende deskundigen? Heb je snel input nodig van een deskundige voor een artikel, reportage of programma? Meld je dan aan als journalist/redacteur.

Kijk, een database! Vol vrouwen die expert zijn op hun gebied, en graag in de media willen komen! Of neem contact op met Zij Spreekt, waar ze een bestand vol deskundige dames hebben. ”Op 10 februari 2013 staat het aantal te boeken spreeksters op 335”, meldt deze site met gepaste trots. Me dunkt dat hier genoeg mensen tussen zitten om de beeldbepalende programma’s van de Publieke Omroep het komende jaar voor 100 procent uit vrouwen te laten bestaan, als de NPO dat zou willen.

Waarom wil de NPO dan mensen inhuren om een database in te richten? Die informatie is allang beschikbaar. Ettelijke jaren al. Het is alleen een kwestie van deze vrouwen ook daadwerkelijk benaderen, en als je ze uitnodigt, hen te behandelen als volwassen mensen met interessante kennis. Dus, NPO, waar wacht je op?

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: