Verdwijning FIOM laat vrouwen in de kou staan

Laagdrempelige hulp zoeken bij zwangerschap en aanverwante levensvragen wordt steeds lastiger. De overheid bezuinigt onder andere op het FIOM. Overal verdwijnen de locaties waar mensen vrijblijvend aan konden kloppen voor een neutrale gedachtewisseling. Onder andere in Leiden is het kantoor sinds begin dit jaar gesloten, terwijl hier toch dagelijks twintig mensen aanklopten voor advies.

FIOM geeft ondersteuning aan mensen die te maken hebben met ongewilde kinderloosheid, onbedoelde zwangerschap, het verlies van je baby, abortus, en allerlei andere perikelen die te maken hebben met de menselijke voortplanting. In tegenstelling tot instanties als Siriz, waar christelijke mensen vrouwen proberen af te houden van abortus, geven de medewerkers van FIOM waardevrije adviezen. De client staat centraal, hij of zij wordt op een open manier ondersteund bij het zelf zoeken naar een oplossing die past bij iemands persoonlijke situatie.

De overheid gaf FIOM subsidie voor dit werk, maar hakte vorig jaar in het budget. In antwoord op vragen van het PvdA-kamerlid Arib liet minister Schippers weten dat de bezuinigingen gewoon doorgaan:

Binnen de reguliere zorg kan in vergelijkbaar hulpaanbod worden voorzien. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om hulp door huisartsen, ggz en ziekenhuizen en op lokaal niveau door bijvoorbeeld algemeen maatschappelijk werk en hulp en begeleiding en hulp voor (tiener)ouders. […]  Gelet op de afname van het taboe, de beschikbaarheid van het aanbod binnen de reguliere voorzieningen en met het oog op de keuzevrijheid van de burger acht ik het niet langer opportuun om vanuit de rijksoverheid de specifieke activiteiten op het terrein van psychosociale hulpverlening van Fiom te subsidiëren.

Het FIOM moet de opgebouwde expertise overdragen aan huisartsen, ziekenhuizen en welzijnsinstellingen. De organisatie krijgt nog een paar jaar geld om die overdracht goed te regelen en een database aan te leggen. Voor de rest zoeken mensen het maar uit.

Schippers schrijft in haar beantwoording onder andere dat het taboe op abortus doorbroken is. De Zesde Clan waagt dat te betwijfelen. Zodra het woord abortus valt, schieten mensen in emotie, en staat een pleidooi voor keuzevrijheid opeens gelijk aan moord op de onschuldige foetus. Zodra je partijen zoals CDA, SGP en ChristenUnie bovendien enige ruimte geeft, beginnen die meteen te ijveren voor verbodsbepalingen en inperkingen van de reproductieve rechten van vrouwen.

Ook ongewenste kinderloosheid is nog lang geen situatie waar je ongedwongen over praat met je buurvrouw. Het is een pijnlijk en lastig onderwerp, en gyneacologen merken dat mensen tot op de dag van vandaag onvoldoende erkenning en herkenning in de samenleving vinden als zij met deze kinderloosheid worstelen.

Kortom, hoezo taboes verdwenen, FIOM niet meer nodig? Toch zet deze regering het mes in de subsidies en dwingt Schippers het FIOM de eigen organisatie af te bouwen. Daardoor wordt het bijvoorbeeld voor ongewenst zwangere vrouwen lastig met een deskundig persoon in kaart te brengen wat ze wil, en wat ze niet wil. Onder andere in Leiden.

Het FIOM blijft nog wel bereikbaar op een landelijk nummer, te weten 088-1264900. Voor zolang als het duurt….

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Krijtje v.d. Stoep  On februari 17, 2013 at 7:52 am

    Helemaal eens met dit stuk. Wat ook zo stom is: fiom is wegbezuinigd, maar de geringste moeite is niet eens genomen door ministerie VWS om nu naar meiden en vrouwen toe duidelijk te maken welke andere ggz werkers, huisartsen en maatsch. werkers bijgeschoold worden in gesprekken over ongewenste zwangerschap. Fiom zelf zegt dat ze ook onvoldoende middelen hebben gekregen voor bijscholing van die disciplines. Voorlopig is fiom inderdaad bereikbaar voor hulpverlening, maar op termijn is “de bedoeling dat gemeentes verantwoordelijke worden.” Ik zelf word van het gemeenteraadslid die ik daarover heb gemaild niks wijzer… Op de site : kiesbeter wordt nog steeds b.v. voor minderjarige meiden die met maatsch. werk moeten praten omdat ze abortus willen en hun ouders niet willen betrekken naar fiom doorverwezen. zie http://www.kiesbeter.nl/zorg-en-kwaliteit/abortusklinieken/afspraak-en-vergoeding/.Er staat niet bij dat ook de eigen huisarts of elke maatschappelijk werker bevoegd is om haar door te verwijzen naar de abortus kliniek, of dat ze zelfs direct naar de abortuskliniek kan gaan en dat ze haar daar helpen een maatschappelijk werker te zoeken. Blijkbaar niet belangrijk genoeg om verwarring weg te nemen?
    Ik heb kieswijzer gemaild. Hun antwoord was: we zullen kijken of we het nodig vinden om bij te stellen. Inderdaad: vws laat vrouwen en meiden gewoon in de kou staan, zoals in het blog wordt gezegd.

  • Krijtje v.d. Stoep  On februari 26, 2013 at 6:27 am

    inmiddels is de info op Kieswijzer aangepast aan de nieuwe situatie. Nu is duidelijker voor vrouwen en meiden dat ze ook via hun huisarts of andere bevoegden abortus kunnen ondergaan zonder hun ouders te betrekken.
    http://www.kiesbeter.nl/zorg-en-kwaliteit/abortusklinieken/afspraak-en-vergoeding/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: