Nieuwsronde

Ooooh, Claus bleef een prins maar Máxima wordt koningin? Niet eerlijk. Hoe zit dat? Wat als we, om verkrachting te voorkomen, de vrijheden van mannen zouden beperken, zoals nu met vrouwen gebeurt? Een geniale blogster zette op een rijtje wat dat concreet in kan houden. Door het om te keren zie je pas goed hoe belachelijk er over vrouwen gepraat wordt. Feministisch magazine Ms had en heeft invloed op hoe de media rapporteren over zogenaamde ‘vrouwenkwesties’. Dat en meer in deze nieuwsronde.

Koning Beatrix. Ja, dat leest u goed. Koning (m).

  • Máxima wordt straks koningin, terwijl Claus als echtgenoot van Beatrix gewoon een prins bleef. Hoe zit dat? De Volkskrant legt de regeltjes uit. Kern: de man is de norm. Beatrix is wel een vrouw, maar geldt als koning, en een tweede koning naast de koning die je al hebt zorgt voor verwarring. Dus prins Claus, maar Koningin Máxima. Dit fenomeen is niets nieuws onder de zon. Om  in het oude Egypte farao te worden, moesten vrouwen ook al een symbolische sekseverandering ondergaan en doorgaan als ‘vrouwelijke koning’. Vrouwen en leiderschap, ’t blijft lastig in te passen in een mannenwereld.
  • Mannen die merken dat ze verkeerd reageren op vrouwen in de openbare ruimte, zouden een blinddoek om moeten doen, of alleen onder begeleiding van een vrouw naar buiten mogen. Dat en meer schrijft Amanda Taub, om duidelijk te maken welke idiote reacties mensen vertonen als het gaat om verkrachting aanpakken. Als je echter leest hoe Indiase mannen over vrouwen denken, zou je echter bijna wensen dat mannen inderdaad bij wet binnen moesten blijven (Voorbeeldje: ‘Delhi girls are like mangoes. What do you do with the fruit? You eat it, suck it, and throw it away.’)
  • Vrouwelijke militairen VS mogen weer naar het front, kopt de Volkskrant. De kop is onjuist. Het pentagon weerde vrouwen van vechtende functies in de frontlinie, maar als ambulancechauffeur, verpleegkundige, of in ondersteunende diensten bevonden vrouwen zich allang in de frontlinies. Ze hadden alleen minder mogelijkheden om terug te schieten als de vijand hen onder vuur nam. Desalniettemin heeft de eerste man zich al weer gemeld die uitroept dat het leger verzwakt nu vrouwen aan het front meevechten. Vrouwen zijn namelijk tere zwakke poppetjes. Ook al vervullen vrouwen al decennia gevechtsrollen voordat het leger in 1994 een verbod instelde.
  • Zoveelste voorbeeld van een onverklaarbare loonkloof in het nadeel van vrouwen: onderzoek wijst uit dat een vrouwelijke advocaat gemiddeld 51.000 pond minder salaris per jaar ontvangt dan haar mannelijke collega’s, die hetzelfde werk doen. Als werkgevers een bonus uitreiken, geven ze advocates (v) bovendien slechts de helft van wat ze de advocaten (m) geven.
  • Zo moet je pesten dus aanpakken. Aha… Klasgenoten pestten een 13-jarig meisje onder andere vanwege de wat grotere omvang van haar boezem. De school raadt het slachtoffer een borstverkleining aan. Als ze die operatie ondergaat zal het pesten vast minder worden of zelfs stoppen. Goh, da’s nog eens een creatieve aanpak van getreiter op school….
  • Vrouwenonderwerpen, o gaaaaap, saai, niche kwesties van een exotische minderheidsgroep… Zodoende schreven Amerikaanse media nauwelijks over onderwerpen zoals huiselijk geweld, ongelijke betaling voor gelijk werk, etc. Totdat het feministische blad Ms Magazine verscheen en de situatie fundamenteel veranderde. Vrouwen vormen de helft van de wereldbevolking en hun belangen zijn net zo goed algemene belangen.
  • Een Duitse FDP-politicus zorgde eigenhandig voor de druppel die de emmer deed overlopen toen hij tegen een journaliste zei dat ze met haar boezem een traditionele jurk, de dirndl, zo mooi uit zou vullen. Duizenden vrouwen bestormden Twitter om onder de hashtag aufschrei talloze voorbeelden van alledaags seksisme en seksuele intimidatie op het werk te geven. In Duitsland woedt zodoende een heuse discussie over seksisme, de achterlijke houding tegenover vrouwen die iets anders doen dan thuis in de keuken staan met een kind aan hun rokken, en de praktijken binnen de partij FDP, waar ze duidelijk een vrouwenprobleem hebben.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: