Vrouwen vinden is echt niet zo moeilijk

Waar zijn de vrouwen? Niemand hoeft je multomappen vol vrouwen te sturen, want ze staan vlak voor je neus. Je moet ze alleen wíllen zien. Als je gericht kijkt, heb je ze zo in de politietop van Nederland, of in de groep scholieren die exacte vakken kiest. Dat laten voorbeelden in Nederland en Engeland zien.

De politie bestaat in de top voor 37 procent uit vrouwen. Bijna veertig procent! Wow! Nederlandse kranten noteerden het met een mengeling van bewondering en argwaan – komt dat wel goed, en worden mannen nu niet onrechtvaardig gediscrimineerd? Als je even door die ondertoon heen kijkt, zie je echter dat deze diversiteit bereikt is na een gerichte strategische aanpak. Bij het zoeken naar kwaliteit zocht de politie bewust naar een mix tussen ervaren en nieuwe mensen, en dit pakte goed uit voor vrouwen, meldt een woordvoerder van de politie.

De omslag kwam onder andere door toenmalig minister Ter Horst, die de automatische voorkeur voor blanke mannen expliciet aan de kaak stelde en meer diversiteit in de top eiste. Desnoods door een voordracht te weigeren. Daardoor nam de druk op topmannen toe om verder te kijken dan hun blanke seksegenoten. En presto, opeens kwamen vrouwen in beeld. Ze waren er best. Sterker nog, ze hadden de kwalificaties die nodig waren voor promotie. Nou, doen dan maar? Zo kom je aan een meer representatieve afspiegeling van de samenleving. Nu alleen de allochtonen nog, want die zijn in de politietop nog steeds bijna niet te vinden.

Engeland toont ook dat je met een beetje geduld en moeite een als natuurwet gegeven situatie zo om kan laten slaan. Scholen merkten bijvoorbeeld dat steeds minder meisjes voor de natuurwetenschappen kozen. Biologie lukte nog wel, maar natuur- of scheikunde? Niks voor meisjes:

“There are all sorts of subtle messages that ‘Girls don’t do physics’.” A number of pupils I talk to at Lampton agree. […] Did these forthright, clever girls feel peer pressure not to study physics, I wonder? Rezay nods. “I think in year 10 and 11, girls are put off because of peer pressure and none of their friends are doing it.” “It’s not cool to be clever at the moment, especially as a girl,” adds Williams.

Dat spreekt boekdelen over de cultuur waarin meisjes opgroeien. Maar een cultuur kun je veranderen. Door gericht aandacht te besteden aan meisjes, met hen in gesprek te gaan, vrouwen voor de klas halen die werken in de exacte wetenschappen en daarover vertellen. Opeens zien meiden dat het wel iets voor hen kan zijn, dat ze voorbeelden hebben. Natuurkunde, waarom niet? Scholen die op die manier een gerichte strategie uitstippelden, zagen het aantal meisjes in de exacte vakken gestaag stijgen, van onder de tien naar rond de 25 procent. Dat geeft hoop…

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: