Lekker lezen tijdens de vakantie

Kerst, oud en nieuw, lekker veel vrije dagen… En wat is er naast allerlei gezellige sociale gelegenheden nou fijner dan lekker op de bank zitten met een goed boek? Daarom voor iedereen die graag zijn of haar horizon wil verbreden een aantal suggesties.

Uiteraard slaat de Zesde Clan feministische vakliteratuur niet over. Goed nieuws nu het economisch zo slecht gaat: sommige boeken, zoals het gehele werk van de inmiddels overleden feministe Andrea Dworking, staat gratis en voor niks op internet. De titels staan als pdf en als bestand voor de e-reader op de site RadFemArchive. Hier vind je ook boeken van auteurs als Angela Davis, Audre Lorde en Sheila Jeffreys. Sommige titels dateren uit de jaren zeventig, maar er staan ook moderne uitgaven op. Zoals Refusing to be a Man: Essays on Sex and Justice van John Stoltenberg, verschenen in 2000.

In het jaar 2012 verschenen ook nog andere feministische boeken. Vrouw zijn, hoe doe je dat van Caitlin Moran veroverde in februari de bestseller lijsten. Half autobiografie, half pamflet, veel grappen. En als je dan toch bezig bent met te ontdekken wat het feminisme allemaal inhoudt, kun je bijna niet zonder Gender, the Key Concepts. Mary Evans en Carolyn Williams behandelen in dit boek 37 termen en concepten die volop gebruikt worden binnen de feministische theorievorming. Handig overzicht!

Feministische romans deden het ook goed dit jaar. Louise Erdrich, Barbara Kingsolver, Toni Morrison, allemaal publiceerden ze in 2012 nieuw werk. Erdrich won zelfs de National Book Award, een van de belangrijkste literaire prijzen van de V.S., met een boek over seksueel geweld binnen Indiaanse reservaten.

Net uit in een Nederlandse vertaling: Het land van de vrouwen van de schrijfster Gioconda Belli. Met een grote knipoog schetst ze een beeld van een land waar een vrouwenpartij, aangevoerd door voorzitter Viviana, aan de macht komt. De Wereld Morgen gaf deze roman een lovende recensie:

Als er een aanslag wordt gepleegd op Viviana krijgt het verhaal het karakter van een whodunnit en verder zijn er genoeg wendingen en boeiende personages om de schwung in het verhaal te houden. Maar, eerlijk is eerlijk, daar draait Het land van de vrouwen niet om: het is een speels feministisch pamflet dat even realistisch en herkenbaar als humoristisch en over the top is.

Liever stripboeken lezen? Japanse manga is tegenwoordig erg populair, maar als vrouw bots je nogal eens aan tegen tenenkrommend seksisme. Bestaan er strips waar vrouwelijke personages beter tot hun recht komen? Zeker wel. The Mary Sue stelde een top tien samen van in het Engels vertaalde manga. Van historische romance tot sf, of juist een zeer realistisch beeld van een vriendinnengroep op school, er zit vast wel iets tussen wat je interesse wekt.

Spannende thriller lezen? Schrijfsters doen het goed in dit genre. In het lijstje best verkochte thrillers van 2012 komen verdacht veel vrouwennamen voor. Zoals Karin Slaughter met ‘Genadeloos’, Camilla Lackberg met ‘Engeleneiland’ en Elizabeth George met ‘Een duister vermoeden’.

Zomaar een greep uit de grote berg. Veel plezier onder de kerstboom!

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: