Verkeerde sekse kost Nederlander 8 procent

Nederland kent een onverklaarbaar loonverschil tussen mannen en vrouwen van gemiddeld 8 procent, in het nadeel van vrouwen. Dit percentage is sinds 2008 niet significant veranderd. Dat blijkt uit de nieuwste Emancipatiemonitor, een veelomvattende studie naar de situatie in ons land, bekeken vanuit het oogpunt van gender. De lichtpuntjes in het rapport kunnen nauwelijks verhullen dat vrouwen op allerlei manieren nog steeds aan het kortste eind trekken. Te beginnen met gelijk loon voor gelijk werk.

Acht procent straf vanwege je vrouw zijn. Je zou er vakbondslid van worden…

Vrouw zijn in plaats van man kost domweg geld. Dat begint al vroeg. Bijvoorbeeld bij studenten die, met hun MBO diploma op zak, enthousiast beginnen aan hun eerste fulltime baan. Meteen ontvangen jongens / mannen al een hoger salaris. Daarna wordt het er niet beter op. Je kunt corrigeren wat je wil, voor ervaring, fulltime of parttime werken, zwangerschapsverlof, wat dan ook, het verschil blijft uiteindelijk die onverklaarbare 8%.

Af en toe meldt de Emancipatiemonitor iets verrassends. De rechtelijke macht is de uitzondering die de regel bevestigd. Corrigeer je voor alle andere factoren, dan verdienen vrouwen gemiddeld iets meer dan mannen. Wow! Het onderwijs levert ook een apart plaatje op. In die sector lijkt het ok. Vrouwen ontvangen zo op het oog gelijk loon voor gelijk werk. Prima toch? Nou nee:

Wanneer echter gecorrigeerd wordt voor achtergrondkenmerken, verdienen vrouwen minder. Dit betekent dat vrouwen bijvoorbeeld hoger opgeleid zijn of meer werkervaring hebben dan mannen, maar wel hetzelfde bruto-uurloon ontvangen.

Deze onderzoeksresultaten laten zien dat vrouwen in de onderwijssector meer te bieden moeten hebben, om op gelijk niveau te komen met minder gekwalificeerde mannen. Laat dit maar even op u inwerken, lieve lezer. En reken even uit hoeveel 8% minder loon scheelt op een leven lang werken. Ja, da’s veel geld…

N.B. Noot van de Zesde Clan over dat ‘onverklaarbare’ verschil:  de Emancipatiemonitor is te beleefd om met het vingertje te wijzen. De Zesde Clan heeft echter een onafhankelijke positie. Wij benoemen graag wat er achter die kloof van 8% zit. Seksisme. Een structurele onderwaardering van vrouwen en het vrouwelijke. Graag gedaan!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: