Nederland komt moeiteloos aan eigen bingokaart

Vrouwen moeten niet zeuren. Sekse doet er niet toe, we letten alleen op kwaliteit. Dat kreeg politicologe Malou van Hintum te horen toen ze kritiek had op een debat over journalistiek in De Balie, waar louter mannen het woord voerden. Ze sloeg terug met een prachtige column in de Volkskrant om dat soort hersenloze reacties terug te verwijzen naar de prullenbak. Maar je moet de mensen de kost geven die zulke dingen zeggen. Nederland komt moeiteloos aan een geheel eigen bingokaart.

Die bingokaarten ontstonden op internet, in kringen van Engelstalige feministes, omdat iedereen die machtsverhoudingen aan de orde stelt zo vaak dezelfde kreten hoort. In die zin is het gereedschap om bijvoorbeeld seksisme aan de kaak te stellen:

Generally speaking, meeting one square on a bingo card is not necessarily a sign of a problem, but meeting several either in one comment or when explaining your position over several comments, is considered a sign of either a concern troll or allies who need more feminism 101 background reading or a privilege check.

In Nederland kun je bijna geen discussie voeren over gender. Mensen voelen zich meteen ongemakkelijk en schieten automatisch in het defensief. Vrouwen zeuren! Alleen kwaliteit telt! Vrouwen willen het zelf niet! Vrouwen moeten geduld hebben! We letten niet op sekse! We wilden wel, maar we kunnen vrouwen zo moeilijk te vinden! Het gaat maar door.

Volgens Van Hintum hebben we zodoende in Nederland een fors probleem. Want met dit soort smoesjes maken we vrouwen onzichtbaar:

In Nederland bestaat veel weerstand tegen de boerka, het kledingstuk dat vrouwen onzichtbaar maakt en aan ieders ogen onttrekt. Dat vinden we vrouwonterend. Vrouwen discrimineren kan namelijk veel subtieler en dus beter. […] Je slaat ze gewoon over. Je doet alsof ze er niet zijn. Je doet alsof de wereld enkel bestaat uit capabele mannen, en vervolgens hekel je de zeurende mutsen die niet begrijpen waarom geen van de capabele vrouwen die ze kennen aan het woord komen. Want ja, sekse doet er niet toe! En als sekse er niet toe doet, nodig je alleen maar mannen uit. Hartstikke logisch, toch?

Kortom, hoog tijd voor een eigen Nederlandse bingokaart. Het begin is er.

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: