SGP geeft grenzen aan

De SGP verwoordt op een prachtige manier wat het probleem is waar vrouwen vandaag de dag op alle mogelijke terreinen tegenaan lopen. Formeel kan bijna alles, juridisch staat niets vrouwen in de weg om te wonen, leven en werken. Praktisch alle bezigheden staan open voor vrouwen. Maar er is een groot verschil tussen formele mogelijkheden, en wat sociaal kan en mag. Zelfs bij de SGP mag een vrouw zich straks kandidaat stellen voor een politieke functie, maar ze behoort er zelf vanaf te zien omdat het niet hoort.
https://i1.wp.com/www.netwerk.tv/data/files/imagecache/medium/crops/stilsgp2-reportage-8102.jpg
Dit zei een mannenbroeder van de SGP:

Van Leeuwen wil niet vooruitlopen op de mogelijkheid dat een vrouw zich daadwerkelijk aanmeldt voor een plek op de kieslijst. Hij zegt in het Reformatorisch Dagblad dat het anno 2012 steeds belangrijker wordt wat “de innerlijke overtuiging van mensen is, en niet hetgeen er allemaal in reglementen staat”.

De SGP zegt hiermee hardop wat veel mensen onbewust vinden. Nederland is een conservatief land, met een bijbehorende behoudende mentaliteit. Een vrouw als hoogleraar, CEO van een beursgenoteerde onderneming, als spreker, als deskundige, als leider? Raaaarrrrrrr… Iedereen weet toch dat zulke dingen niks zijn voor vrouwen? Ze horen daar niet thuis. Geef ze de vrijheid en zelf willen ze ook hooguit parttime werk combineren met moederschap en de zorg voor het gezin. Volgens Libelle de enige juiste keuze, waarmee vrouwen laten zien dat zij snappen wat het belangrijkste is in het leven.

Vrouwen krijgen dit soort boodschappen de hele dag lang op allerlei indirecte manieren ingepeperd. Te beginnen met de reclamefolders voor kinderspeelgoed, met een babypop en een leuke roze strijkbout voor haar, en een ridderoutfit en piratenzwaard voor hem. Door de foto’s die ze zien, waarbij de deskundige onveranderlijk een (blanke) man is en de sexy stoeipoes een vrouw. Door films waar vrouwen alleen zichtbaar mogen zijn als het vriendinnetje van de held. En je mag wel een roman publiceren over menselijke relaties, maar als vrouw schrijf je Chicklit (slecht) terwijl een man The Great American Novel aflevert (goed).

Het gaat om het gedrag wat mensen verwachten van een vrouw, en de sociale afkeuring als je je daar niet aan houdt. Dan ben je een bitch, of gefrustreerd, of gedraag je je te mannelijk en daar houden mensen niet van. Dus moet je bescheiden blijven en je ambities inperken.

Dank, SGP, dat jullie deze situatie zo mooi illustreren en inzichtelijk maken voor een breed publiek!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: