Echte mannen zijn tegen geweld

Zondag 25 november is het Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Het instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen voert campagne met een filmpje waar allerlei bekende Belgische mannen aan deelnemen:

Het instituut koos bewust voor de inzet van mannen die zich uitspreken tegen geweld:

Hoewel het Instituut benadrukt dat ook mannen slachtoffer kunnen zijn van partnergeweld, zijn de slachtoffers van ernstige en zeer ernstige gevallen voornamelijk vrouwen. ‘Mannen blijven de meerderheid uitmaken van de daders van fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen en kunnen er getuige van zijn. Door mannen aan te moedigen om zich tegen elke vorm van geweld te verzetten beoogt het Instituut een sterke boodschap: niet alle mannen zijn gewelddadig of onverschillig tegenover geweld’, verklaart directeur Michel Pasteel, die hoopt dat de video mannen en vrouwen zal aanmoedigen om het taboe te doorbreken.

Belgische cijfers tonen aan dat huiselijk geweld de afgelopen zes jaar helaas toenam met 38 procent. Om de drie dagen valt een dodelijk slachtoffer, en meestal is dat slachtoffer een vrouw.

In Nederland is de situatie niet veel anders. Ieder jaar krijgen circa 47.000 vrouwen te maken met ernstig tot zeer ernstig geweld. Jaarlijks sterven zo’n 65 vrouwen, en in 2007 meldden 16.685 vrouwen (en kinderen) zich bij een opvanghuis om aan de ellende te ontkomen. Vijf jaar later zit de vrouwenopvang nog steeds zo tjokvol dat instanties mensen weg moeten sturen. Ook een veelbetekenend gegeven: politievakblad Blauw deed een steekproef en kwam tot de slotsom dat eenvijfde van de verdachten van moord en doodslag eerder al bekend was bij de politie vanwege huiselijk geweld.

Geweld is een keuze. Mannen kunnen ervoor kiezen zich anders te gedragen. Bijvoorbeeld weg te lopen als ze merken dat ze willen schreeuwen, slaan en schoppen. Het wordt tijd dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. Waarom zou je niet nu beginnen, op 25 november? Mocht je advies willen, dan kun je terecht bij steunpunten Huiselijk Geweld in Nederland. Op internet geeft Captain Awkward bovendien nuttige tips voor het dagelijks leven. Zoals hoe vrouwen te benaderen als mens, en met respect te behandelen, als een gelijkwaardig persoon, in je contacten met deze helft van de wereldbevolking. Het kan echt!

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: