Nieuwsronde

Amerikaanse studentes verdienen vanaf het allereerste begin al 7% minder dan hun mannelijke studiegenoten, Suzanne Collins en Stephenie Meyer domineren de lijsten van boeken die verboden zouden moeten worden, Malala Jousafzai herstelt voorspoedig van een aanslag op haar leven, en kenniscentrum E-quality zoekt Aletta’s van nu. Dat en meer in deze nieuwronde:

  • Kenniscentrum E-quality zoekt Aletta’s van nu. Vrouwen die misschien nog niet zo bekend zijn bij een groot publiek, maar die ondertussen wel degelijk drempels slechten en anderen inspireren. Iedereen kan tot 15 december 2012 een vrouw nomineren die aan de criteria voldoet en een bijzondere prestatie leverde. In 2010 ging de onderscheiding naar Laamia Elyounoussi, oprichter en directeur van Schone Zaak!, en Yesim Candan, oprichter van Partij Eén, een partij waarmee zij haar ideeën voor nieuw politiek denken en een nieuwe generatie verspreidde.
  • Een interessant artikel uit Collectors Weekly over postkaarten tegen het stemrecht voor vrouwen, de argumenten die uit dit historische materiaal naar voren komen, en de manier waarop bepaalde angsten en denkbeelden tot op de dag van vandaag actueel zijn. Aanbevolen!
  • Vrouwelijke auteurs krijgen nauwelijks aandacht van de VPRO-boekenrubriek, en komen niet verder dan een aandeel van 1 in de lijst van zes nominaties voor de AKO literatuurprijs 2012. Weinig lof en eer voor schrijfsters. Dat verandert echter volkomen als het gaat om irritatie en ‘het zou verboden moeten worden’. Dan buitelen de namen van schrijfsters opeens over elkaar heen. Vooral Suzanne Collins, Stephenie Meyer en Sonya Sones moeten het nogal eens ontgelden (bij Amerikaanse lezers in dit geval).
  • De onderzoeksresultaten naar de beoordeling van wetenschappers, waarbij identieke cv’s veel hoger scoorden als er een mannennaam boven stond, dreunen nog na. Onder andere wetenschapster Meg Urry reageerde. We worden allemaal beïnvloedt door een wereld die het mannelijke hoger aanslaat, signaleert ze. Ook zijzelf ontkomt er niet aan. En degene die het hardste roepen onbevooroordeeld te zijn, blijken in de praktijk vrouwen het meest te discrimineren. Heej, dat klinkt bekend….
  • Gerelateerd hieraan: zodra vrouwen van een Amerikaans college afstuderen, verdienen ze al 7% minder dan hun mannelijke medestudenten. Een opvallend verschil, aangezien zowel de jongens als de meiden nog geen kinderen hebben, en hun eerste stapjes op de arbeidsmarkt zetten. Het onderzoek, van de American Association for University Women, controleerde voor factoren zoals studie en beroepsgroep. De 7% is onverklaarbaar – tenzij je, zoals de Zesde Clan, rekening houdt met de onderwaardering voor vrouwen en het vrouwelijke, plus angsten bij werkgevers van het type ‘die vrouwen gaan straks toch trouwen en kinderen krijgen’. Dan wordt die 7% opeens pijnlijk ‘logisch’. De loonkloof heeft nare gevolgen. Zo hebben vrouwen vanwege hun lagere inkomen meer moeite om hun studentenlening af te betalen.
  • ‘Ik wil wel vrouwen opnemen als spreker op mijn filosofie-conferentie, maar er zijn zo weinig vrouwelijke filosofen’. Ja ja. Die vlieger gaat al tijden niet meer op. Er zijn zat vrouwelijke filosofen, wiens werk je kunt bestuderen en die je uit kunt nodigen, en nota bene de UNESCO zette een netwerk met een lijst op om dit duidelijk te maken. Organiseer je dus een congres, raadpleeg de lijst en stop met zwammen dat er onvoldoende vrouwen te vinden zijn. Vanuit Nederland staat onder andere Rosi Braidotti op de Europese lijst, evenals Joke Hermsen, Bibi van den Berg en Iris van der Tuin.
  • Oudere vrouwen in Tanzania lopen gevaar door een cultuur die geneigd is hen te beschuldigen van hekserij. Volgens een rapport van de Verenigde Naties vonden duizenden senioren de dood door gewelddadige aanvallen. Vaak gaat het om arme vrouwen, die de gang naar de rechter niet kunnen betalen. De misdaden belanden daardoor in de vergetelheid en daders kunnen ongestraft verder slaan en schoppen.
  • De 14-jarige Malala Jousafzai, neergeschoten door de Taliban omdat ze wil dat meisjes naar school kunnen, heeft gelukkig geen hersenletsel overgehouden. Ook kan ze weer praten. Wel zal haar herstel nog maanden duren. Malala ligt in een kliniek in Engeland. Haar ouders zijn inmiddels overgevlogen om haar bij te staan.
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: