Uruguay legaliseert abortus

Veertien uur debatteren en een stemverhouding van 50 voor, 49 tegen. Het had wat voeten in de aarde, maar de regering van Uruguay legaliseert abortus. De president van het land had eerder al weten dat hij de wet goed zou keuren als het voorstel het haalt. Geen veto dus. Dat betekent dat vrouwen binnenkort in de eerste twaalf weken een ongewenste zwangerschap af kunnen breken. Alleen Cuba en Mexico Stad kennen een soortgelijke liberale wetgeving in Latijns-Amerika.

‘Liberaal’ is een relatief begrip. Een vrouw kan niet zomaar naar een kliniek, maar moet door een aantal hoepels springen. De nieuwe wet houdt in dat een vrouw moet spreken met een arts, een psycholoog en een sociale hulpverlener, die haar moeten informeren over risico’s en alternatieven. Bovendien moet de vrouw daarna nog vijf dagen wachten, bij wijze van bedenktijd.

Toch is dit een enorme vooruitgang. Net als nu nog steeds in veel andere landen, was abortus eerst alleen mogelijk als het leven van de vrouw gevaar liep. Een rekbaar begrip, dat leidde tot angst en onzekerheid bij artsen. Want die liepen het risico om de cel in te moeten als er achteraf gezien iets niet klopte. Andere landen, zoals Nicaragua, staan abortus onder geen enkele voorwaarde toe. Als vrouw kun je letterlijk kreperen. Het verbod leidt tot hogere sterftecijfers onder moeders en meer zieke en verminkte vrouwen. In Uruguay kunnen vrouwen nu tenminste in de eerste drie maanden zeggenschap houden over hun lijf en leven.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: