Vraag stellen leidt al tot verwijt van ‘gezeur’

Stel een open vraag, en wat gebeurt er? ‘Wat een gezeur’, met als ondertoon ‘rot op, hou je mond’. De reacties zijn niet mals op een artikel van De Volkskrant met als kop ‘Waarom zitten Edith en Jetta niet naast Mark en Diederik?’ De krant stelt deze vraag nadat beide heren besloten de nummers 2 op hun kieslijsten niet mee te nemen als secondant bij de formatiebesprekingen. Dat waren twee vrouwen. In plaats daarvan kozen de heren voor mannelijke kamerleden die lager op de kieslijst stonden.

Wat maakt het uit, man of vrouw. Kwaliteit stond voorop…

Vragen stellen over het slegs-vir-manne feestje viel slecht. We mogen het niet over gender hebben. ”O alsjeblieft, wat een gezeur. Wat maakt het nou uit of er een man of een vrouw zit? Als je je daar druk om maakt ben je pas een seksist”, reageert Jacco123. Anderen kiezen voor de persoonlijke aanval, zoals Hans H., geen fan van de PvdA: ”Mijn god, wat een murenkrabberij. Alsof de secondanten zijn geselecteerd alleen omdat ze man zijn. Maar ja, D’Ancona. Dan weet je genoeg.”

O? Wat weten we dan?

Ook de voorlichters van de VVD zijn er als de kippen bij om het mannenbolwerk zo snel mogelijk weg te beredeneren. De p.r. mensen benadrukken dat het alleen om de kwaliteit ging.

Milde kritiek, in de vorm van ‘ik ben niet boos, alleen een beetje teleurgesteld’, moet van individuele personen komen. Zoals Hedy d’Ancona, oud minister van de PvdA. In de Volkskrant zegt zij:

‘Het blijft windowdressing als het alleen maar op die lijst tot uitdrukking komt. Ik vind het teleurstellend. Kijk, dat de lijsttrekkers daar zitten, lijkt me logisch. Maar die secondanten….Dat kunnen gewoon de nummers 2 van de lijst zijn. Waarom staan ze anders daar?’

Hans Wiegel is misschien nog het eerlijkst als hij zegt:

Zo’n formatie is een heel aparte gebeurtenis, en Rutte en Samsom hebben mannen gekozen die gepokt en gemazeld zijn. Maar dat zijn de vrouwen ook hoor, het is een keuze die Rutte en Samsom zelf maken, een persoonlijke keuze.

Persoonlijke keuzes. Kwaliteit. Opvallend, hoe vaak dat leidt tot een louter uit mannen bestaande ploeg. Voor de zoveelste keer ontbreken vrouwen bij formatiebesprekingen. En diezelfde Mark Rutte kwam volautomatisch uit op oudere blanke mannen toen hij bijna twee jaar geleden zijn tot mislukken gedoemde gedoogconstructie met de PVV opzette. Waarbij hij er als de kippen bij was om te benadrukken dat hij niet lette op sekse, alleen op kwaliteit.

Wat een enorm toeval dat de gevraagde kwaliteit blijkbaar alleen van mannen kan komen. Vrouwen, allochtonen, pech voor jullie. Jullie zijn niet goed genoeg.

Hoe zitten die criteria voor kwaliteit eigenlijk in elkaar? Aha. Kijk, daar is onderzoek naar gedaan. Sekse speelt wel degelijk een rol bij de beoordeling wie je competent vindt, wie geschikt is, in wie je op moeilijke tijden wilt vertrouwen. Keer op keer op keer blijkt dan dat de mannen met macht kiezen voor andere mannen.

Dat dit betekent dat ze vrouwen buitensluiten, wegzetten als ‘minder’, dáár willen de heren niet aan. Totdat ze ‘opeens’ met een mannelijke monocultuur zitten. Oeps! Hoe kan dat nou? Daar voelen diezelfde hoge heren zich anno 2012 toch een beetje ongemakkelijk bij. Logisch dat je zeer geïrriteerde reacties krijgt, en rituele bezweringen, zodra je vraagt waar de vrouwen zijn. Dat raakt een open zenuw. Ergens voelen ze wel aan dat er iets mis gaat in de democratie, als de helft van de bevolking niet mee mag praten tijdens de formatie van het landsbestuur.

Kunnen we de opgewonden ‘we letten alleen op kwaliteit’ afwimpel methode asjeblieft een keer verlaten? De Zesde Clan pleit voor een open discussie, waarin vragen stellen mogelijk is. En zou wensen dat de mensen die zo hard schreeuwen dat sekse niet uitmaakt, eens een keer een goed onderzoek lezen. Of Feminism101 bestuderen. Dan leert Nederland misschien eens een keertje wat seksisme inhoudt, en dat dit nog steeds bestaat. Hoe de man nog altijd als norm wordt genomen, bewust of onbewust. En dat het echt anders kan.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: