Wat doen politieke partijen voor vrouwen?

De Zesde Clan nam een kijkje bij de Programmavergelijker van ProDemos, huis voor democratie en rechtstaat. We constateren dat we als vrouw ruwweg twee keuzes hebben. De lijn van de gezinsideologie, die slecht uitpakt voor homoseksuelen en vrouwen die meer opties willen dan moeder de huisvrouw, en een conservatieve marktdenken-lijn, waarbij partijen onder andere pleiten voor een kleinere, zich terugtrekkende overheid. Vanuit Engeland weten we al dat zulke standpunten slecht uitpakken voor vrouwen.

Eerst de gezinsideologen. Die tref je vooral aan bij confessionele partijen. Zo pleit het CDA voor een lastenverlichting voor gezinnen met kinderen. Terwijl uit alle cijfers blijkt dat gezinnen sowieso al sterk bevoordeeld worden ten opzichte van andere groepen. ChristenUnie en SGP willen beiden het recht op leven laten opnemen in de Grondwet. Klinkt ok, maar in de praktijk komt dat neer op meer controle op en over de lichamen van vrouwen. Als die een ongewenste zwangerschap af willen breken, hebben ze pech. Heb je het kind eenmaal, dan wil de SGP ook nog dat ouders zelf betalen voor kinderopvang. Baren en zorgen zul je.

Wie breder kijkt dan alleen het heterostel met kinderen, kan zich beter wenden tot partijen als PvdA, VVD, D’66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Allemaal willen ze af van de weigerambtenaar, die homo’s en lesbiennes uitsluit van het huwelijk. SP, Partij voor de Dieren, D’66 en GroenLinks willen daarnaast dat scholen geen docenten meer mogen weigeren vanwege hun seksuele geaardheid. De VVD pleit verder volgens de Programmavergelijker als enige expliciet voor verplichte seksuele voorlichting op school, met aandacht voor diversiteit.

Grotere partijen zijn minder uitgesproken in hun programma’s, maar staan wel maatregelen voor die vrouwen indirect harder treffen dan mannen. Zo werken relatief veel vrouwen bij de overheid. Dat leidde in 2010 al tot enige paniek. Maar geen nood. VVD, PvdA, PVV, D’66, ChristenUnie en 50+ willen de overheid drastisch verkleinen. Dat zal veel vrouwen hun baan kosten. De overheid zou zich moeten beperken tot kerntaken, zoals defensie en ruimtelijke ordening, vanouds terreinen waar juist mannen nog domineren.

Ook pleiten VVD, D’66 en SGP voor een versoepeling van het ontslagrecht. Opnieuw indirect slecht nieuws voor vrouwen. Werkgevers nemen liever (jonge) mannen aan. Vrouwen vallen vaker af omdat ze van het verkeerde geslacht zijn en minder flexibiliteit op kunnen brengen. Bovendien worden alleen vrouwen zwanger. Ze krijgen vervolgens zo routinematig ontslag, dat de Commissie Gelijke Behandeling zich genoodzaakt zag deze vorm van discriminatie apart te onderzoeken. Met als resultaat: ruim de helft van de vrouwen heeft ervaring met zwangerschapsdiscriminatie. Dat percentage stijgt ongetwijfeld als ontslaan nog makkelijker wordt.

De Zesde Clan sluit graag af met een paar positieve punten. CDA en Groenlinks willen een uitbreiding van zwangerschapsverlof, ook voor vaders. Die toevoeging is belangrijk, want het geeft vaders meer tijd om te wennen aan hun nieuwe rol in het gezin en onbetaalde zorgtaken op zich te nemen. Ook spreken een aantal partijen duidelijke taal over geweld tegen vrouwen. Zoals een harde aanpak van cultureel of religieus geïnspireerd geweld tegen vrouwen bij het CDA, gedwongen uithuwelijken aanpakken bij D’66, en zwaardere minimum straffen voor zedendelicten bij de PVV. Mocht het dan een keer ernstig misgaan tussen mensen, dan mag je hopen dat het slachtoffer recht wordt gedaan.

Vrouwen in Nederland vochten zo’n veertig jaar om stemrecht te krijgen. Het begon in 1883 met een actie van onze grote voormoeder Aletta Jacobs, en eindigde  in 1919 met een aangenomen wet over het vrouwenkiesrecht. Dat betekende dat vrouwen in 1920 voor het eerst naar de stembus konden. Laat je stem niet verloren gaan. Wat je ook doet, voor welke partij je ook kiest, neem op 12 september aanstaande de moeite om je mening te geven. Leve verkiezingen, leve de democratie!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: