Nieuwsronde

Artsen en ziekenhuizen moeten gericht onderzoek doen naar verouderingsprocessen bij vrouwen. Zoveel vrouwen zijn slachtoffer van mensenhandel en huiselijk geweld, dat de opvang de toestroom niet meer aan kan. En als Franse minister moet je goed je best doen om boven de verbale intimidatie van je mannelijke collega’s uit te komen. Dat en meer in deze nieuwsronde.

De Franse minister Cecile Duflot had deze jurk niet aan mogen trekken volgens mannelijke ‘collega’s’.

  • De vrouwenopvang in Nederland luidt de noodklok. Zoveel vrouwen hebben hulp nodig, dat alle plekken bezet zijn. Het duurt daardoor te lang voordat slachtoffers van huiselijk geweld terecht kunnen in de opvang. Ook spelen er problemen rondom slachtoffers van mensenhandel. Deze vrouwen komen nogal eens uit het buitenland en kunnen nergens anders terecht. Daardoor houden ze ongewild te lang een noodbed bezet.
  • Vrouwen in Bolivia nemen steeds vaker deel aan de (lokale) politiek. De meesten deden eerst ervaring op bij sociale bewegingen, meldt nieuwsagentschap IPS. Daarna waren ze niet meer te houden en stroomden door naar  ‘officiële’  functies.
  • De Franse minister Cecile Duflot kon een toespraak voor het parlement niet afmaken, omdat mannelijke collega’s haar wegjoelden vanwege haar uiterlijk. De seksisten klaagden dat haar jurk hen afleidde. Normaal gesproken zwegen vrouwen over dit soort gedrag, maar sinds Dominique Strauss-Kahn werkelijk alle grenzen overschreed, staat minachtend gedrag jegens vrouwen in een slecht daglicht. Filmpjes van het incident haalden internet en veroorzaakten een schandaal. Duflot zelf hoopt dat een gelijkwaardiger aandeel vrouwen in de politiek leidt tot veranderingen ten goede.
  • Drie staten in de V.S. trokken fondsen in voor Planned Parenthood, de Amerikaanse variant van de Rutgers stichting. Gelukkig kan de organisatie laagdrempelige medische zorg blijven bieden, dankzij president Obama. Die nam de financiering over en zorgt ervoor dat kantoren open blijven en vrouwen preventief onderzoek naar borstkanker kunnen blijven krijgen.
  • Vrouw en hartklachten? Nou, dan ben je een lastige patiënt. En hoe het zit met de gevolgen van de daling van het hormoon oestrogeen na de overgang? Geen idee, want er is geen onderzoek naar gedaan. Dat moet veranderen, stelt ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, in het rapport ‘Vrouwen zijn anders’. De instantie gaat de komende maanden de boer op om iedereen te overtuigen van de noodzaak van meer onderzoek naar veroudering bij vrouwen.
  • Caitlin Moran’s boek Vrouw zijn, hoe doe je dat, komt naar de Verenigde Staten. Zo maken ze feministen tegenwoordig niet meer, verzucht Slate Magazine nostalgisch: ,,Moran calls for “zero tolerance” of “all the patriarchal bullshit”: a colleague’s crude “joke,” Disney princesses, botox. To all those women who recoil from the word feminist, she asks, “What part of  ‘liberation for women’ is not for you? Is it freedom to vote? The right not to be owned by the man you marry? ‘Vogue’ by Madonna? Jeans? Did all that good shit GET ON YOUR NERVES? Or were you just DRUNK AT THE TIME OF THE SURVEY?”’
  • Die roze en blauwe ghetto’s bij Bart Smit hoeven echt niet. Neem een voorbeeld aan het beroemde Engelse warenhuis Harrods. Daar hebben ze de speelgoedafdeling ingericht naar thema. Of je een jongetje of een meisje bent maakt niet uit. Iedereen kan vrijuit rondlopen en kijken wat hij/zij leuk vindt.
  • Meten is weten, maar informatie over de situatie van vrouwen ontbreekt nogal eens. Het zijn immers maar vrouwen. Wat zij doen maakt niet zoveel uit. Gaaaaaap, op naar belangrijkere onderwerpen. Onder andere de Wereld Bank en de Verenigde Staten willen daar verandering in brengen. Ze steken extra energie in onderzoeken naar de positie van vrouwen wereldwijd. Op basis van feiten kunnen hulporganisaties vrouwen gerichter bijstaan in het verbeteren van hun situatie.
  • Als vrouwen daadwerkelijk Hollywood zouden domineren... dan zou een totaal onbekende vrouw na het regisseren van een reclame meteen honderd miljoen dollar krijgen voor het regisseren van een superheldenfilm (over Wonder Woman bijvoorbeeld), zonder dat iemand met z’n ogen zou knipperen. Om een voorbeeld te noemen. Een vrouw mag dromen, toch?
  • Leve de Olympische Spelen, maar waag het als atlete niet om te vergeten dat je allereerst een vrouw bent, die er goed uit moet zien want anders dan.
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: