Vrouwen kiezen eieren voor hun geld

Hard werken, offers brengen en dan nog niet bereiken wat je wilt, omdat je vrouwzijn een probleem is? Nee dank u. Dat is de afweging, met bijbehorende beslissing, die Engelse studentes maken als het gaat om de vraag ‘wil ik later bij een universiteit werken ja of nee’. Slechts 12% ziet wel wat in een wetenschappelijke carrière, blijkt uit onderzoek van onder andere het UK Resource Center for Women.

Verder lezen?

Vrouwen verlaten hun universitaire ambities NIET om te trouwen en kinderen te krijgen. Ze maken een rationele afweging, gebaseerd op verwachtingen en inhoudelijke aspecten van het werken bij universiteiten:

The participants in the study identify many characteristics of academic careers that they find unappealing: the constant hunt for funding for research projects is a significant impediment for both men and women. But women in greater numbers than men see academic careers as all-consuming, solitary and as unnecessarily competitive. […] As if all this were not enough, women PhD candidates had one experience that men never have. They were told that they would encounter problems along the way simply because they are women. They are told, in other words, that their gender will work against them.

Tsja, en je geslacht, daar kun je weinig aan doen. Veel vrouwen kiezen eieren voor hun geld en zoeken hun heil in banen waar vrouwen vriendelijker bejegend worden. Hopen ze.

Het Britse onderzoek past bij resultaten van ander onderzoek naar academische loopbanen van vrouwen. In Nederland lopen de carrières van mannelijke en vrouwelijke studenten ongeveer gelijk, tot aan het afstuderen. Daarna loopt de curve voor mannen steil omhoog en die van vrouwen steil omlaag, totdat we eindigen met een van de laagste percentages vrouwelijke hoogleraren in Europa.

Ook hier speelt een rol dat studentes het werk en de omgeving negatiever beoordelen dan mannen, te maken krijgen met vooroordelen vanwege hun sekse en stelselmatig buiten de boot vallen bij benoemingen, omdat mannen mannen aanstellen en vrouwen letterlijk niet zien staan en niet tegenkomen in hun besloten netwerken. In buurland België is hetzelfde zichtbaar.

Onderzoek uit de Verenigde Staten toont aan dat de organisatie van het werk aan universiteiten slecht past bij de levens en verwachtingen van vrouwen, met als gevolg dat universiteiten ook hier talentvolle vrouwen mis lopen. De vrouwen die wél kiezen voor een academische loopbaan, voelen zich bovendien over het algemeen minder gelukkig dan hun mannelijke collega’s. Da’s ook veelzeggend.

Kan het anders? Sommige universiteiten begrijpen dat de vrouwelijke braindrain problematisch is en nemen structurele maatregelen om talent te behouden. De Queens University Belfast won onlangs bijvoorbeeld een prijs voor de manier waarop zij diversiteitsbeleid invoerden. De Queens University doet onderzoek naar gender en loopbaan binnen de eigen organisatie, biedt een persoonlijk mentorprogramma, stelt verplicht dat vrouwen zitting hebben in alle commissies en werkgroepen die de universiteit telt, en zorgt ervoor dat vrouwen die terugkomen van zwangerschapsverlof het eerste semester geen les hoeven te geven.

Op die manier hoopt de universiteit de ongelijkheid te verminderen. Want die ongelijkheid loopt volgens de Amerikaanse sociologe Kristen Schilt als een rode draad door de loopbanen en levens van mannen en vrouwen:

Despite changes in law and policy, “we still have very persistent cultural beliefs that men and women are naturally different, that they’re good at different things. It’s been very hard to change people’s hearts and minds about gender.” Such views shape the experiences of women and men in graduate school and determine who stays in the pipeline in academia, politics, and other spheres.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: