Krant ziet Nederland falen omdat de mannen achterblijven, negeert de rest

Na eeuwenlang voor een dichte deur te hebben gestaan bij scholen en universiteiten, kunnen vrouwen sinds een jaar of vijftig op een volwaardige manier en in grote aantallen een opleiding volgen. Dat doen ze dan ook. Ze werken hard, ze leren door, ze halen hun papieren. En krijgen er vervolgens van langs: hun vooruitgang is een probleem, want de mannen. Die blijven achter en nu zal Nederland onherroepelijk z’n status als innovatief kennisland kwijt raken. Alarm!!!

Sinds een jaar of tien gaan vrouwen vaker naar het HBO dan mannen, en kwamen ze langzaam op gelijk niveau in het wetenschappelijk onderwijs. Cijfers: CBS.

Trouw brengt dit nieuws naar aanleiding van een rapport van TNO, ‘De Staat van Nederland Innovatieland 2012’. In de berichtgeving van Trouw draait alles om de mannen:

De achterstand in opleiding van jonge mannen vormt op termijn een bedreiging voor de internationale concurrentiepositie van Nederland, zo stelt het rapport ‘De Staat van Nederland Innovatieland 2012’. […] In dat rapport waarschuwen het Haags Centrum voor strategische studies (HCSS) en de kennisorganisatie TNO dat de ‘achterstand zo goed als onoverbrugbaar is geworden, met potentieel dramatische consequenties voor de kwaliteit van het arbeidsaanbod in de nabije toekomst’.

Opvallend is dat TNO in het persbericht met geen woord rept over een link tussen ‘Nederland zakt weg want de jongens zakken weg’. Het gaat om achterblijvende investeringen in kennis en ontwikkeling in eigen land, toenemende investeringen in het buitenland, en in het algemeen zorgen om het interne arbeidsaanbod. Met alleen eigen mensen gaat Nederland het niet redden in de top, meldt TNO. Opvallend hoe Trouw alle economische aspecten naar de achtergrond delegeert.

Het rapport zelf is explicieter, maar nog steeds genuanceerd. Het rapport waarschuwt inderdaad voor de achterstand van mannen, maar waarschuwt óók voor het geringe aantal vrouwen dat kiest voor exacte vakken – een beeld waarmee Nederland in negatieve zin afwijkt van omringende landen, dankzij een cluster van vooroordelen, stereotiepe verwachtingen en een gebrek aan voorbeelden over en voor meisjes. Grappig dat Trouw niet over die achterstand rept, en wat dit betekent voor de kansen van Nederland op het gebied van kennis en innovatie.

Nog een leuke: het rapport pleit ervoor vrouwen beter te faciliteren:

De hogere opleidingsgraad van vrouwen biedt de nodige flexibiliteit. Het ‘nieuwe werken’, kinderopvang en flexibele parttime arrangementen moeten de arbeidsparticipatie van vrouwen stimuleren. Dit vraagt echter om een blijvende en actieve inzet van overheid en samenleving.

Grappig hoe Trouw ook dit element buiten beschouwing laat. Zoals het nu gaat, biedt Trouw slechts de zoveelste aflevering in de serie ‘succes van vrouwen is bedreigend’. Hoogleraar Evelien Tonkens besteedde vorig jaar nog aandacht aan dit fenomeen:

Vrouwen doen het overal in het onderwijs inmiddels beter, van groep 1 tot en met de universiteit. Internationale vrouwendag is een mooie dag om dat te vieren. Dit hadden de voorvechtsters van gelijke rechten voor vrouwen in het onderwijs als Wilhelmina Drucker en Aletta Jacobs niet durven dromen, meer dan een eeuw geleden. Ze zouden de vlag uitsteken en dit succes van de daken schreeuwen. Maar honderd jaar later is dit succes helemaal geen reden voor een feestje. Integendeel: het baart zorgen en verwijten.

Zoals hier dus. In plaats van zorgelijk naar de mannen te kijken, zou de krant beter in kunnen gaan op de successen van vrouwen, hoe Nederland hun talent en kennis op waarde kan schatten, en hoe we er met ons allen voor kunnen zorgen dat vrouwen toegang krijgen tot exacte vakken en kunnen doorstromen in het bedrijfsleven en op universiteiten

Want zoals Jessica de Jong naploos in haar boek ‘Vrouwen zijn gelijk aan mannen, behalve in de directiekamer‘ bestaan er landelijk een ontstellend gebrek aan cijfers over vrouwen in het bedrijfsleven en de wetenschap. We weten weinig tot niks over hun promotiekansen, hun doorgroeimogelijkheden, en hoe dit overeenkomt met danwel verschilt van de loopbanen van mannen. Wat er wel bekend is, wijst op structurele vooroordelen en taaie mannenbolwerken, waardoor vrouwelijk talent links blijft liggen en vrouwen niet kunnen doordringen tot de plekken waar het echt gebeurt.

Daar zit het echte knelpunt. Daar zouden we ons zorgen om moeten maken. Want op één been kun je niet lopen. En die zogenaamd zielige jongens en mannen met hun achterstand? Die moeten ophouden school te zien als iets voor verwijfde watjes, hun voornaamste probleem, en gewoon fatsoenlijk hun best doen. Dat zet meer zoden aan de dijk dan jammeren en met het vingertje naar de vrouwen wijzen.

UPDATE: Trouw is niet de enige die weinig belang hecht aan de participatie van vrouwen. Ook de heren aan de top  concentreren zich vooral op hun eigen seksegenoten:

Tijdens de presentatie van het rapport in Nieuwspoort was iedere hoofdrolspeler van innovatieminnend Nederland aanwezig. Vooral mannen. […] Het beeld van een economie gedomineerd door vrouwen ontlokte aan de mannen in de zaal een ietwat benauwd gelach. De mannen gaven zich niet gewonnen. Hun grootste zorg betreft niet de vrouwenparticipatie, zo zeiden ze achteraf. De vraag was vooral: hoe gaan we onze jonge seksegenoten aanzetten tot betere prestaties?

Dat belooft niet veel goeds voor Nederland Kennisland. De Zesde Clan proeft een misplaatst optimisme. Alsof de opmars van de vrouw een vaststaand feit is, kwestie van tijd. Dat is lekker makkelijk! Dan kun je kritische vragen over machtsstructuren ontlopen, hoef je niks te doen aan de structurele uitsluiting van vrouwen, en kunnen de mannen die nog wel een goede opleiding afrondden, nog steeds ongestoord de topbanen in beslag nemen. En als die top over twintig jaar nog steeds even blank en mannelijk is dan nu, kan iedereen roepen: ‘zie je wel, die vrouwen willen het niet en kunnen het niet’. Dan is de cirkel, die om te beginnen al niet doorbroken was, weer helemaal rond.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: