Verkrachtingscultuur is springlevend in Nederland

Heeej, ik ben geen verkrachter hoor, ik heb er niks mee te maken, hou mij er buiten. O, en waag het niet over mannen als dader te schrijven zonder zeer nadrukkelijk te benadrukken dat echt niet alle mannen verkrachters zijn. Integendeel, mannen zijn geweldig, en (veertig regels lofprijzingen later….) Zo gingen veel reacties, toen columniste Malou van Hintum zich afvroeg wat mannen bezielt om te verkrachten. De ‘val ons niet lastig’ houding was (is) zo opvallend, dat een man nota bene in het geweer komt.

Publicist Jos van der Schot vindt dat mannen zich er niet zo gemakkelijk vanaf kunnen maken. Natuurlijk zijn er vrouwelijke daders van seksueel geweld, maar dan moet je goed zoeken. De meeste daders zijn mannen, blijkt keer op keer. Deze mannen maken mannelijke en vrouwelijke slachtoffers. Malou van Hintum schreef haar column na het uitbreken van het meest recente schandaal, te weten misbruik van kinderen in tehuizen. Ze benadrukte dat de gemiddelde dader geen eenzame zonderling is:

…zo langzamerhand zijn er te veel uitzonderingen om dat vol te houden. Seksueel misbruik wordt niet gepleegd door enge  zonderlingen in extreme situaties. En het lukt ook niet meer om seksueel misbruik te verklaren uit een specifieke omstandigheid – of het moet de omstandigheid zijn dat de slachtoffers altijd in een ondergeschikte, vaak kwetsbare positie zitten. Zoals alle kinderen, en heel veel vrouwen. Nu blijkt dat schrikbarend veel mannen dit op schrikbarend veel plekken doen, wil ik graag weten waarom. Wat bezielt jullie?

De antwoorden lieten niet op zich wachten. Van der Schot verbaast zich in hoge mate over de ver van mijn bed-show ideeën van de mensen die reageerden op de column van Van Hintum:

‘Geen idee, ik hoor niet bij de verkrachters’, luidt een van de reacties op vk.nl. Sommige mannen reageren ronduit beledigd. ‘Wat bezielt mevrouw Van Hintum om alle mannelijke lezers van de Volkskrant op één stinkende hoop te vegen?’ […] Het merendeel van de mannen houdt de kaken stijf op elkaar als een broer, vader, vriend of collega zich vergrijpt aan een vrouw of een kind of dat dreigt te doen.

Wat Van der Schot hier eigenlijk beschrijft is het probleem van de verkrachtingscultuur. Een belangrijk onderdeel van die cultuur is dat je niet over verkrachting spreekt, de andere kant opkijkt, en als er een probleem is, moeten de slachtoffers maar iets doen. Of, andere variant, er moet iets voor hen gedaan worden. Over de daders heb je het niet. Tralala, we gaan weer over tot de orde van de dag. De enkeling die zich wel uitspreekt tegen seksueel geweld, kan meestal niet opboksen tegen dit systematisch schouder ophalen en de andere kant opkijken.

Deze stilte schept een klimaat waar daders wel bij varen. Terecht wijst Van der Schot erop dat z’n houding problematisch is, omdat je meewerkt als je toekijkt:

Zoals een van de reageerders het zei: ‘Mannen in het algemeen zijn niet verantwoordelijk voor wat andere mannen doen’. Op die passieve houding is veel af te dingen. Wie zich misdraagt, verdient het om door andere mannen tot de orde geroepen te worden. Want zoals gezegd: wie seksueel geweld oogluikend toestaat, is er mede verantwoordelijk voor. Omgekeerd, wie verzet tegen seksueel geweld niet steunt is mede verantwoordelijk voor het mislukken ervan en daarmee van het voortwoekeren van het geweld.

Nu een man zegt wat vrouwen al decennia lang zeggen, komt de boodschap misschien wat beter over. Toch? O jee…..

V.Kaa. – Het is mij een groot raadsel waarom er nu al twee artikelen op dezelfde seksistische leest zijn geschoeid. Er wordt nu lafjes een andere draai aan de insteek gegeven: van dader naar getuige. Nergens wordt echter verantwoord dat deze draai hout snijdt. Niet gezegd wordt waar aangetoond is dat mannen structureel ’n oogje dicht knijpen, vaker dan vrouwen. Of vaker dan vrouwen getuige zijn. Het geheel wekt eerder de indruk uit mannenhaat geschreven te zijn dan als gevolg van een objectieve analyse.

En deze:

CamilleW-Alsof het even een kwestie is van mannen, laat je toch even bezielen. Laat ieder zich maar bezielen. De hele maatschappij is corrupt en daar horen óók vrouwen bij. Een ‘probleem’ is namelijk NIMMER eenzijdig. Ik zou zeggen: het is tijd voor zelfreflectie bij de vrouw om te zien wat haar aandeel is in de wereld t.o. mannen. Malou ziet de man nog als een beest terwijl ze droomt over helden op witte paarden. Vrouwen genieten wel degelijk een machtspositie en houden de man gefrustreerd op afstand.

Toe maar! En zo zijn er nog veeeel meer reacties waarin vrouwen de schuld krijgen, etiketten zoals ‘mannenhaat’ welig tieren zodra iemand eens naar de dader kijkt, en mensen collectief hun handen aftrekken van het probleem, allemaal onzin, zij hebben er niks mee te maken. De verkrachtingscultuur floreert in Nederland. Op naar het volgende schandaal.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Wolf  On augustus 16, 2013 at 3:37 am

  CamilleW heeft 100% gelijk. Je bent een eenzijdige feminist met oogkleppen als je werkelijk vind dat elke man een potentiele verkrachter is. ‘Mannenhaat’ is hierbij wel een understatement!

  Als je ‘verkrachtingscultuur’ wil, nodig ik je uit om een tijdje te vertoeven in Iran of in één van die andere contreien waar vrouwen écht te kort komen. Nee, hier in ’t westen hebben vrouwen niks te klagen. Een vrouw kan een man mishandelen zo veel ze wil (en dat komt ook vaak genoeg voor!); als de man zich probeert te verdedigen, draait HIJ de bak in. Of wat dacht je van ‘vrouwen eerst’? Als de brandweer de optie heeft om slechts één man of één vrouw te redden uit een brandend gebouw, is de verwachting altijd dat de vrouw gered word ookal is zij hier niet op bevoorrecht.

  Hoewel het waar is dat in het geval van huiselijk geweld, de man harder slaat, slaat de vrouw de man gemiddeld vaker. Waarom doen jullie hier niks aan? Of staan gelijke rechten dan toch niet meer zo hoog in ’t vaandel bij feministen?

 • idamels  On augustus 16, 2013 at 2:17 pm

  Dag Lodewijk Pollemans,
  De Zesde Clan verwijst je graag door naar de site Feminism 101 – zie de lijst met links. Alles wat je hier door elkaar haalt, is daar allang beantwoord, omdat dit standaard reacties zijn van met name mannen die niets van feminisme moeten hebben.
  Met vriendelijke groeten,
  De Zesde Clan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: