Vrouwen moeten zwijgen over haat

Oei, wat een ophef over een artikel in het Amerikaanse blad Foreign Policy. Een vrouw schreef in een opiniestuk dat maar eens hardop gezegd moest worden dat Arabische mannen vrouwen haten. En daarbij vaak religie gebruiken als excuus. Prompt kreeg ze er aan alle kanten van langs – het was niet waar, ze zou vrouwen als willoze slachtoffers afschilderen, oooo kijk, de westerse wereld wil weer eens de eigen normen en waarden opleggen aan anderen. Ironisch detail: dit alles gebeurt terwijl het Egyptische parlement een wet bespreekt die het mannen mogelijk maakt seks te hebben tot zes uur NA de dood van hun echtgenote, en te trouwen met meisjes van 14.

Dat waarnemers verwachten dat deze wet niet door het Egyptische parlement heen komt, doet niets af aan de inhoud ervan. De vrouw als gebruiksvoorwerp die tot na haar dood nog de behoeftes van haar man moet bevredigen, het is een onsmakelijk voorstel. Meisjes van veertien moeten bovendien naar school, niet in het bed van volwassen mannen belanden. Vandaar dat Egyptische vrouwen massaal protesteren tegen zulke voorstellen. Je kunt je oprecht afvragen welk beeld van vrouwen de mensen hebben die dit soort wetten in stemming durven te brengen. Het is om die reden dat de auteur van het stuk in Foreign Policy, Mona ElTahawy, het volgende schrijft:

Name me an Arab country, and I’ll recite a litany of abuses fueled by a toxic mix of culture and religion that few seem willing or able to disentangle lest they blaspheme or offend.

En zie, de inkt van deze zinnen was nog niet droog, of mensen verwijten haar al dat ze zich schuldig maakt aan blasfemie en mensen beledigen. Ook in Arabische landen reageren mensen zeer verdeeld op haar analyse. Ook hier wemelt het van de excuses – vrouwen onderdrukken zichzelf, het ligt niet aan de mannen maar aan de religie, je moet het zien in de context van autoritaire regimes die mensen eronder houden, ze heeft misschien wel gelijk, maar…… Zelfs in een aantal kritieken op het stuk klinkt echter een oproep tot een seksuele revolutie door:

“The problem with our societies is that the women are in love with their sons instead of their husbands, and the men are in love with their mothers instead of with their wives,” she adds. “Men and women don’t understand one another due to the fact that their dealings are not at all clear, as they don’t spend enough time together or don’t engage with each other enough.”

Zo heeft iedereen z’n eigen  mening. De Zesde Clan denkt het volgende. Wij zouden zeggen: waarom beperk je je tot de Arabische wereld. Overal tref je mannen aan die vrouwen haten, en maar al te vaak gebruikt dit type mannen godsdienst als excuus. Niet de minsten gingen Mona ElTahawy voor. Onder andere Hillary Clinton wees op het verschijnsel van fundamentalistische mannen, die vrouwen van hun vrijheid beroven met een heilige boek als excuus:

Why extremists always focus on women remains a mystery to me. But they all seem to. It doesn’t matter what country they’re in or what religion they claim. They want to control women. They want to control how we dress, they want to control how we act, they even want to control the decisions we make about our own health and bodies.

Nederland kent ook mannen die dit doen. Ze zijn lid van de SGP en met de hand op de bijbel ontnemen ze vrouwen democratische rechten. Ze eisen met religie als onderbouwing dat vrouwen gehoorzaam zijn aan mannen. Vrouwen mogen geen baas in eigen buik zijn van de SGP, want dat is moord, maar de doodstraf is ok. De Nederlandse regering staat erbij, kijkt ernaar, en doet ondanks een uitspraak van de Hoge Raad niets om een einde te maken aan deze praktijken. Dan zwijgen we nog maar van de katholieke kerk, die al eeuwenlang religie gebruikt om vrouwen een tweederangs status te geven.

Als religie faalt, bijvoorbeeld omdat mensen ontkerkelijken, kun je altijd nog de wetenschap inzetten. Talloze heren en een enkele dame hameren er al eeuwenlang op dat vrouwen inferieur zijn vanwege de fysieke eigenschappen van hun lichaam, of omdat de hersenen van vrouwen anders zouden zijn dan van mannen – het zogenaamde neuroseksisme. Waarna de cliché’s over de man als krijger en de vrouw als huisvrouw over elkaar heen buitelen.

Vrouwenhaat is, kortom, zo’n fundamenteel en alomvattend probleem, dat het broodnodig is het thema bespreekbaar te maken. De heftige reacties op mensen die dit proberen zijn logisch. De meeste taboe onderwerpen kenmerken zich als een taboe onderwerp omdat zoveel mensen over je heen kotsen zodra je het erover wil hebben. De emoties lopen al snel op. En ook dat is logisch. Want de feiten zijn spijkerhard, en overal te vinden, dus emotie is al wat een vrouwenhater rest. Door heel hard te schreeuwen gaan de feiten echter niet weg, mensen. Vroeger of later zul je de discussie aan moeten gaan.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: