De geschiedenis van de feminazi

Identificeer je jezelf als een feministe, dan loop je het risico dat iemand het woord ‘feminazi’ naar je hoofd slingert. De Zesde Clan kwam het woord al enkele malen tegen in vijandige commentaren op dit Nederlandstalige blog. Feministen uitschelden is een favoriete bezigheid, een soort collectieve culturele gewoonte, maar wat betekent deze term precies? Wie gebruikt ‘m, wanneer? Mediamatters dook in de geschiedenis van de Feminazi en doet een poging de achtergrond van het scheldwoord beter in kaart te brengen.

Feminazi begon volgens Mediamatters in de jaren negentig in de V.S. De conservatieve radiopresentator Rush Limbaugh maakte het scheldwoord populair door het te gebruiken in zijn invloedrijke talkshow. Daarnaast schreef Limbaugh in 1992 een boek waarin hij aangeeft dat hijzelf het woord had overgenomen van een goede vriend van hem, Tom Hazlett, destijds een economieprofessor van de universiteit van Californië.

Hazlett wilde er volgens Limbaugh vrouwen mee aanduiden die zich verzetten tegen ieder standpunt dat niet strookt met hun eigen militante gedachtengoed. De econoom nam zichzelf als maat aller dingen, en creëerde vervolgens een vijand, een intolerante vrouw die het vanwege haar militante ideologie niet kon verkroppen dat iemand het niet met haar eens zou zijn. Meestal willen mensen wel mee gaan in dit vijanddenken, want iedereen ‘weet’ dat feministes heel eng zijn.

De observatie van Hazlett klopt: feministes zijn het vaak niet eens met standpunten. Niet omdat die hun eigen ‘militante overtuiging’ tegenspreken, maar omdat veel standpunten voor ieder weldenkend mens onverteerbaar zijn. Door de beladen referentie aan de tweede wereldoorlog en misdaden van nazi’s, maakt Hazlett het niet accepteren van andermans standpunt tot een door en door slechte en foute houding. Feministes zijn eng, omdat feministes eng zijn, zie je wel, het zijn feminazi’s!!!!

Limbaugh is het eens met dit principe, anders zou hij de term niet in het openbaar in zijn radioshow gebruiken. Hij gaf echter een eigen draai aan deze definitie in zijn boek uit 1992. Daarin schreef hij:

A feminazi is a woman to whom the most important thing in life is seeing to it that as many abortions as possible are performed. Their unspoken reasoning is quite simple. Abortion is the single greatest avenue for militant women to exercise their quest for power and advance their belief that men aren’t necessary. They don’t need men in order to be happy. They certainly don’t want males to be able to exercise any control over them. Abortion is the ultimate symbol of women’s emancipation from the power and influence of men.

Deze denkbeeldige boze feministe is dus niet alleen zeer intolerant jegens standpunten die indruisen tegen haar eigen overtuiging, ze wil ook zoveel mogelijk baby’s dood hebben om mannen buiten de deur te houden en volledig haar eigen gang te kunnen gaan.

Dit alles komt uit de koker van een man die zeer recent nog in opspraak kwam, omdat hij  vrouwen die anticonceptie gebruiken, afschildert als sletten. Als ze de kosten van voorbehoedsmiddelen vergoed willen hebben van de verzekering, zijn het bovendien volgens hem ook nog eens hoeren, want anderen moeten betalen zodat zij seks kunnen hebben.

Beste lezer. Het kan best zo zijn dat de artikelen van De Zesde Clan bij jou de neiging oproepen ons uit te maken voor feminazi. Het kan ook best zijn dat je, in je eigen beleving, het begrip ‘baas in eigen buik’ gelijk stelt aan vele dode baby’s. Niet iedereen denkt even logisch na. Maar als je jezelf wil bedienen van scheldwoorden als feminazi, weet dan in ieder geval wat je zegt. Je zegt dat je haat, je schaart je aan de zijde van vrouwenhaters zoals Limbaugh, en je wil iedereen het zwijgen opleggen wiens standpunt niet strookt met je eigen militante gedachtengoed. Dan moet je niet raar opkijken en klagen als de Zesde Clan jouw vuilspuiterij linea recta plaatst waar het thuishoort: in de prullenbak.

Met vriendelijke groet,

De Zesde Clan

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: