Wilt u een onsje vrouwenhaat bij uw intieme hygiëne?

In de Verenigde Staten rollen politici vechtend over de tafel om vrouwen zeggenschap over hun eigen lijf te ontzeggen. Het linkse tijdschrift Mother Jones ziet echter toch een lichtpuntje: vrouwen hoeven hun vagina in ieder geval niet meer om te spoelen met lysol bij wijze van hygiëne en voorbehoedsmiddel, zoals ze deden tussen 1940 en 1960. Jammer alleen dat tot op de dag van vandaag de intieme delen van een vrouw in een kwaad daglicht blijven staan… UPDATE: 2016 en Lactacyd blijkt niks te hebben geleerd over seksisme….

Lysol veroorzaakt onder andere brandwonden, signaleert Mother Jones. De Verenigde Staten registreerden zelfs sterfgevallen na het gebruik van dit middel voor ‘vrouwelijke hygiëne’. Producten met het middel hielpen bovendien niet om zwangerschappen te voorkomen. Na enige tijd schrapten fabrikanten lysol uit het recept. Het middel wordt vandaag de dag onder andere nog gebruikt voor het reinigen van toiletten en het bestrijden van ringwormen, meldt het blad droogjes.

Desondanks brachten commerciële firma’s in de V.S. het middel jarenlang aan de vrouw met slogans die neerkwamen op ‘het is een vriendelijk middel en als je het niet gebruikt kom je zwaar in de problemen met je echtgenoot’:

…if false advertising with highly suspect results weren’t bad enough, the ads promoted a level of misogyny and female insecurity both laughable and frightening by today’s standards. Images of wives locked out their homes or trapped by cobwebs are surrounded by text asserting a woman should “question herself” if her husband’s interest seemed to have faded. If  her husband is treating her badly, the message was, “she was really the one to blame.”

Hoe staat het tegenwoordig met producten voor het eufemistisch genoemde ‘vrouwelijke hygiëne’? De functie van anticonceptiemiddel verdween met de komst van moderne, effectieve voorbehoedsmiddelen zoals de pil en het spiraaltje. Maar tot op de dag van vandaag brengen firma’s producten voor intieme hygiëne aan de vrouw. Waarbij ze uiteraard de nadruk leggen op het vieze en het ziekelijke. Zoals deze advertorial:

Er rust nog steeds een taboe op intiemhygiëne. En dat terwijl de vagina een van de kwetsbaarste delen van het vrouwelijk lichaam is. Irritatie, schraalheid, branderigheid, jeuk en overmatige geur en afscheiding zijn nog maar een kleine greep uit de vaginale klachten die kunnen optreden. Klachten die van grote invloed kunnen zijn op het dagelijks leven.

Wat te doen? We moeten allemaal aan de Femiprim:

Elke dag, bij voorkeur ’s avonds voor het slapengaan, één tablet diep in de vagina inbrengen. De Femiprim tablet lost traag op en geeft zijn actief bestanddeel af zodat de pH snel wordt genormaliseerd. Om een langdurige normalisatie van de pH en de vaginale flora te waarborgen, wordt aanbevolen Femiprim meerdere weken te gebruiken, vooral als de omstandigheden een wijziging van de vaginale flora in de hand werken, bijv. tijdens de zwangerschap.

Klinkt goed he, met dure woorden zoals ‘vaginale flora’ en ‘actieve bestanddelen’. (Nu maar hopen dat het actieve bestanddeel niet lysol is.)  Maar het is wel verontrustend dat vagina’s zo’n bron van ellende zijn. De fabrikant van Lactacyd gaat nog een stapje verder en stelt botweg dat alle vrouwen problemen hebben:

Iedere vrouw heeft in meer of mindere mate te maken met vaginale ongemakken. […] Als het niet prettig aanvult (ja, ‘aanvult’, foutje van de tekstschrijver die het middel aan de vrouw wil brengen) kun je wat vaker je vagina schoonmaken, eventueel met Lactacyd. Andere natuurlijke vaginale ongemakken als een droge vagina en schimmels zijn ook volkomen normaal. […] Minder natuurlijk zijn irritaties als het gevolg van het wassen met gewone zeep, of door dagelijkse invloeden als het dragen van strings. Je intieme zone is ook extra kwetsbaar en vatbaar voor vaginale ongemakken tijdens periodes van verminderde weerstand door bijvoorbeeld stress, weinig slaap en een slecht of onregelmatig eetpatroon.

Kortom, die vieze vagina zorgt doorlopend voor ongemak, zich uitend in enge verschijnselen zoals schimmels, bij zo’n beetje alles wat je doet. Keertje slecht slapen en hop, het enige wat er dan nog opzit is als een dolle naar de winkel rennen voor hygiënische producten! (UPDATE: begin augustus 2012 zag de Zesde Clan opeens reclame voor Chilly, producten met o.a. menthol. Ook hier kun je tussen de regels door lezen dat vagina’s nare geurtjes afscheiden waar onmiddellijk munt en bloemengeuren voor in de plaats moeten komen.)

Vooruitgang? Nee, want de onderliggende boodschap is nog steeds dat vagina’s smerig zijn. Sommige adverteerders wringen zich in zulke rare bochten om eufemistisch over dat smerige ding daar beneden te praten, dat het bijna weer satire wordt. Vooruitgang? Ja, want firma’s hebben in ieder geval hun toon verandert. In plaats van ‘gebruik dit anders loopt je man bij je weg en dat is jouw schuld’, gaat het nu om jezelf ‘beschermen’ (tegen de gevolgen van slecht slapen???) en jezelf een fris gevoel geven. Het is nog steeds seksisme, maar de manier waarop vrouwen aangesproken worden is wat vriendelijker.

Plus, vooruitgang, want gelukkig krijgen firma’s die dit soort boodschappen uitdragen steeds meer tegengas. Steeds meer vrouwen zijn dit negatieve beeld namelijk zat. De Amerikaanse schrijfster en activiste Eve Ensler wist die onvrede te verwoorden in het stuk Vaginamonologen. De Vaginamonologen waren (en zijn) een enorm succes, wereldwijd. Het stuk kreeg vervolgen, zoals de Gesluierde Monologen – de islamitische variant vaan de vaginamonologen – en de Hormonologen, over vrouwen en de overgang. Ensler’s stuk stond ook aan de basis van V-day, een beweging die wil bevorderen dat mensen stil staan bij hun lijf, trots zijn op zichzelf, en in actie komen tegen geweld tegen vrouwen.

Een jaar of tien terug was het nog ondenkbaar dat mensen in het openbaar, in het theater, zoveel aandacht zouden besteden aan de vagina. Veeeeeel te beladen allemaal. Maar het gebeurt tegenwoordig, en de effecten van zo’n beweging zijn niet te onderschatten:

The word “vagina” is off-putting, yet somehow the performance managed to dispel the taboo around the word before we were even passed the intro. […] The captivating and almost instantaneous effect Vagina Monologues had on me was incredible. I felt proud. Proud, and outraged, and hysterical, and moved. No show I have ever seen has ever had such a profound effect on me.

En zo zijn er meer verhalen:

Kathy Hargitt shares, “Some of the most moving moments were when people were leaving. Women would make eye contact with me as they were walking by, and from deep inside, from old, old wounds, a genuine thank-you would rise. We were being thanked for having been their voice, their stories. And through that, somehow making some wrongs right. We had said No to violence, in unison and force. And we had said Yes to the fullness of women-ness.

Dat is hoe beeldvorming verandert en taboes aan kracht inboeten. Dat is het moment waarop je inziet wat er gaande is. En zodat je dat door hebt, kun je de boodschap van Lactacyd producenten wegwuiven met een welgemeend ‘zout een end op met je vrouwenhaat’.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: