SGP doet enge dingen

SGP-er Van der Staaij, de grote vriend van Mark Rutte, doet enge dingen. Als het aan hem ligt moet de Raad voor de Kinderbescherming een foetus van 17 weken onder toezicht kunnen stellen. Wijst een rechtbank dat af, dan vraagt hij waarom niet.  Nou, misschien omdat de rechter door heeft dat de foetus IN het lichaam van een vrouw zit, dus in de praktijk komt zo’n verzoek neer op het onder toezicht stellen van een volwassene. Geen probleem volgens de SGP.

Van der Staaij vindt zygotes erg belangrijk. Als vrouw heb je maar in te schikken.

SGP-ers zijn vóór de doodstraf. Dat is volgens de partij een legitieme sanctie die de overheid mag opleggen. Maar o wee als je aan ongeboren leven komt, want dat is heilig.  De partij zit hiermee duidelijk op de lijn van Amerikaanse fundamentalisten, die aan de foetus allerlei (grond)wettelijke rechten willen toekennen. Er zit voor hen geen verschil tussen een zygote en een volwassen mens.

De SGP zal deze problematische ideologie in het openbaar liever niet benadrukken, maar het is wel degelijk deze gedachten die aan de basis staat van officiële kamervragen aan minister Opstelten van dit type:

Is er in de Nederlandse wet vastgelegd dat een ongeboren kind van minder dan 24 weken geen drager van rechten is?

Bestaat de mogelijkheid van ondertoezichtstelling van een ongeboren kind alleen als er ten minste 24 weken van de zwangerschap verstreken zijn? Zo ja, waarom is de ondertoezichtstelling niet mogelijk in een eerder stadium?

Deelt u de mening dat ook in een eerdere fase van de zwangerschap de bescherming van een kind tegen een ernstige bedreiging van zijn ontwikkeling – zoals bij dreiging van eerwraak, abortusdwang, overmatig alcohol- of drugsgebruik of ander gedrag dat grote risico’s heeft voor het leven en de gezondheid van het ongeboren kind – kan noodzaken tot een maatregel als ondertoezichtstelling?

Let op het gesloten, sturende karakter van dit soort zogenaamd neutrale vragen. Let op de vraag naar rechten van de foetus. Let ook eens op de formulering: ‘of ander gedrag dat grote risico’s heeft’ voor de foetus. Een formulering die zo vaag  is, dat je het overal op van toepassing kunt laten zijn. Eet je een ongepasteuriseerd kaasje, dan ben je ook al bezig het leven en de gezondheid van de foetus te schaden. Fout! Fout! Slechte moeder!

Plus, hoe stelt de SGP zich het in de praktijk voor? Dreigt eerwraak en weiger je verhuizing naar een ander onderkomen, krijg je dan een boete of mag de staat je ergens opsluiten? Van cijfers uit de verslavingszorg weten we dat afkicken notoir moeilijk is, slechts een kleine minderheid lukt dit. Krijg je als zwangere vrouw permanent een advocaat naast je, die namens je ongeboren kind je gangen volgt en je aangeeft zodra je coke snuift of een wijnfles ontkurkt? Welke straf had de SGP dan in gedachten?

Wat de SGP doet is vrouwen opdelen in twee groepen. Zij die zwanger zijn, en zij die dat niet zijn. Zodra twee cellen zich in je lijf delen, ben je potentieel strafbaar. Je status als volwassen mens vervalt. Je dient gehoor te geven aan wat ‘men’ gewenst gedrag van aanstaande moeders vindt. De Zesde Clan vindt dat een héle enge ideologie, die aan de oppervlakte komt in kamervragen. Misschien dat er een paar politieke partijen zijn die de SGP hier via de formele weg wat vragen over willen stellen?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: