Nederland legt dwingende kledingvoorschriften op

Nederland verbiedt de boerka. Na België en Frankrijk zijn wij nu het derde land waar de regering kledingvoorschriften bij wet gaat afdwingen. Omdat niemand beschuldigd wil worden van afkeer van een bepaalde bevolkingsgroep, stellen de regels officieel dat gezichtsbedekkende kleding niet mag. Behalve boerka’s mogen mensen ook geen integraalhelmen opzetten of bivakmuts dragen. Die nuancering moet de wet door Tweede en Eerste Kamer loodsen.

De zogenaamde nikab bitches in Frankrijk kozen performance acties als middel om te protesteren.

Minister Liesbeth Spies legt in Trouw uit dat Nederland een open samenleving is waar mensen elkaar ook open tegemoet moeten treden. Iedereen moet kunnen participeren. Klinkt mooi, maar de regering wil dit afdwingen met strafbepalingen. De regering negeert met deze vrijheidsbeperking allerlei argumenten tegen zo’n drastische ingreep in het persoonlijke leven van mensen.

Filosofische argumenten bijvoorbeeld, omdat het verbod via allerlei rare redenaties tot stand komt en botst met andere praktijken. Waarom bijvoorbeeld wel de boerka verbieden, maar hoge hakken niet? Die zijn minstens zo schadelijk voor vrouwen als een boerka, en belemmeren de participatie. Probeer maar eens een kilometer op stiletto’s te lopen. Dat vergt jaren oefenen. En wat als het vriest en je hebt jezelf lekker ingepakt met een muts en een das? Krijg je dan ook boetes? Zou wel moeten, want ook dan is je gezicht bijna volledig bedekt.

De wetgeving walst ook over de betrokken vrouwen heen. Wetenschappelijk onderzoek, in het bezit van de regering, laat zien dat vrouwen zelf om allerlei redenen kiezen voor dit soort verhullende kleding. Vaak ging er een jarenlange religieuze zoektocht aan vooraf, ontdekte hoogleraar Annelies Moors. Echtgenoten of familieleden zijn vaak tegen, omdat ze bang zijn voor het sociale stigma dat om een boerka of nikab dragende vrouw hangt. De vrouw neemt die weerstand meestal op de koop toe. Moors gaf daarom twee jaar geleden al aan dat een verbod louter averechts werkt. Ze noemde een verbod, of andere beperkende bepalingen, symboolpolitiek. Met de realiteit heeft het niks te maken. Sterker nog:

Mochten er toch vrouwen zijn die tegen hun zin een gezichtssluier dragen, dan worden zij, volgens Moors, door de politieke plannen slechts harder getroffen. „Als ze van hun echtgenoten hun nikab moeten blijven dragen en straks nergens meer welkom zijn, worden ze nog afhankelijker. Dan gaat de voordeur dicht en zien we ze helemaal nooit meer.” Als de politiek vrouwenonderdrukking wil tegengaan, moeten de pijlen daarop worden gericht. Dus bijvoorbeeld op de slachtoffers van huiselijk geweld en mensenhandel, stelt Moors.

De regering negeert ook de juridische kant. Nota bene de Raad van State reageerde uiterst kritisch op de plannen voor een boerkaverbod. Je moet zeer zwaarwegende redenen hebben om de vrijheid van godsdienst aan te tasten. Vaak is het een moeilijke zoektocht naar de juiste balans. In een eerdere casus rondom godsdienstvrijheid oordeelde de De Raad van State dat politieke partij SGP geen basale democratische rechten, zoals het passief kiesrecht, mag onthouden aan vrouwen. De vrijheid van godsdienst moest hier wijken voor een groter goed, zoals het volwaardig kunnen deelnemen aan de democratie en je houden aan internationale verdragen.

Kledingkeuze is echter iets van een geheel andere orde. Een verbod op bepaalde kleding vormt een te grote inbreuk op de religie van mensen. De regering trekt zich echter niks aan van alle hierboven genoemde overwegingen. De landsbestuurders leggen hun oor liever te luisteren bij Jan met de Pet. Die schrijft bijvoorbeeld:

Ten eerste ziet zo’n verknipt tafellaken om je bakkes er gewoon niet uit en ten tweede wil je als westerse man zo’n moslima gewoon in haar facial kijken om te checken of je haar zou doen achter het fietsenhok. Zo zijn wij. En eindelijk snapt de Nederlandse politiek dat ook eens. Dus deze zomer zijn er allemaal lekkere hete moslim chickies te bewonderen op het strand en in het park.

Tsja, dan is de discussie inderdaad gesloten.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

Trackbacks

  • By Gezichtssluiers in Debat — C L O S E R on januari 28, 2012 at 3:53 pm

    […] Nederland legt dwingende kledingvoorschriften op « De Zesde Clan Minister Liesbeth Spies legt in Trouw uit dat Nederland een open samenleving is waar mensen elkaar ook open tegemoet moeten treden. Iedereen moet kunnen participeren. Klinkt mooi, maar de regering wil dit afdwingen met strafbepalingen. De regering negeert met deze vrijheidsbeperking allerlei argumenten tegen zo’n drastische ingreep in het persoonlijke leven van mensen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: