Feministische bingokaarten, deel 2

Voor de rubriek De Gereedschapskist dook de Zesde Clan in de wereld van feministische bingokaarten. En wat voor een wereld. Er zijn veel, veel meer kaarten gemaakt om op een grappige manier tegenwicht te bieden aan de berg clichématige defensieve kulargumenten die vrouwen over zich heen krijgen zodra ze kritiek durven te uiten of een pr0bleem bespreekbaar willen maken.

Eén van die gespecialiseerde bingokaarten is deze, te gebruiken in gesprekken over computerspelletjes:

Kom je weer zo’n mars en venus denker tegen, die rolpatronen terugvoert op de oertijd, dan komt deze bingokaart goed van pas:

Sommige mensen gebruiken het concept voor het inzichtelijk maken van algemene structuren. Deze bingokaart helpt bijvoorbeeld bij  het opsporen van vooroordelen in (wetenschappelijke) teksten of discussies en combineert bingo met een soort stroomschema:

Bonus: Sommige mensen maken geen bingokaart, maar verwerken de steeds opnieuw terugkerende beweringen in een cartoon. Zoals deze, over vrouwen en comicboeken:

De Zesde Clan heeft gezocht naar Nederlandse bingokaarten. Die hebben we niet kunnen vinden. Het kan zijn dat we niet goed genoeg keken. Het kan ook zijn dat we hier stuiten op een fenomeen uit Engelstalige landen – met name de Verenigde Staten. Niets let ons echter om zelf ook bingokaarten te maken, specifiek gericht op de Nederlandse cultuur en de omstandigheden van vrouwen in eigen land. Laat je feministische creativiteit de vrije loop! Voorbeelden genoeg….

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: