Vrouwen hebben geen zin in dominante, neerbuigende interviewer

Vrouwen hebben geen zin in een dominante interviewer, die ten koste van de ander zijn eigen verhaal wil vertellen en een gast te pas en te onpas in de rede valt. Als deze presentator ook nog eens vrouwen op een onprettige manier benadert, houdt het helemaal op. Vrouwen zeggen dan massaal ‘nee’ op een interviewverzoek. Vooral Pauw&Witteman jagen potentiële gasten weg. Dat blijkt uit onderzoek onder 1200 belanghebbenden, uitgevoerd door de organisatie Vrouwen in de Media.

Clairy Polak voert de lijst van populaire presentatoren aan. Foto: De Volkskrant.

De organisatie vroeg 1200 mensen naar de redenen om ja of nee te zeggen als een verslaggever of presentator hen zou benaderen. Uit de antwoorden van deze deskundigen, mediafiguren en andere belanghebbenden bleek dat vrouwen, maar ook de mannelijke respondenten, beiden een duidelijke voorkeur hadden voor een vrouwelijke interviewer. Clairy Polak staat op nummer 1.

Bepaalde kenmerken van een goede interviewer kwamen steeds terug. Mensen zeggen ja tegen een integere presentator, die zeer goed op de hoogte is van het onderwerp en kritische vragen stelt, maar dat op een respectvolle manier doet. Bonuspunten als de interviewer verrassende invalshoeken weet te kiezen en werkt voor een programma met hoge kijkcijfers. In de top tien van interviewers die aan deze kwaliteitseisen voldoen, staan zes vrouwen.

Vrouwen in de Media vroeg ook door wie de respondenten liever niet bevraagd worden. Mannen maakten negentig procent uit van de top tien. Eén van de onderzoeksters:

De grootste praatprogramma’s staan onder leiding van mannelijke presentatoren. De mannelijke presentatoren zijn daardoor meer zichtbaar voor het publiek. Dus is het misschien logisch dat de namen van mannelijke presentatoren eerder bij het publiek opkomen als ze wordt gevraagd door wie ze niet geïnterviewd willen worden. Maar er is ook gevraagd door wie het publiek het liefst wél geïnterviewd wil worden. En dan zouden ook in die lijst de mannelijke presentatoren moeten domineren. Echter, in die top 10 staan 6 vrouwen…

Opvallend was dat de 1200 respondenten bij een aantal presentatoren expliciet aangaven dat deze man volgens hen vrouwelijke gasten op een onprettige manier benadert. Met name Jeroen Pauw scoort slecht. In totaal vindt bijna twintig procent dat hij een vrouwenprobleem heeft. Zijn kompaan Witteman scoort bijna tien procent. Ook Andries Knevel roept spontaan weerzin op vanwege zijn neerbuigende houding ten opzichte van vrouwen.

Dat is een belangrijk gegeven. Als Pauw&Witteman daadwerkelijk meer vrouwen in hun programma willen ontvangen, moeten ze eerst eens kritisch naar zichzelf kijken. Volwassen vrouwelijke professionals vinden het niet prettig als ze te horen krijgen ‘schatje, zing nou maar’, of ‘goed gedaan meid’, na afloop van het programma, alsof ze een meid is die een vaderlijk schouderklopje nodig heeft. Het zou enorm helpen als Pauw en Witteman dat erkennen, in plaats van krampachtig te benadrukken dat ze echt geen probleem met vrouwen hebben. Dat is, gezien de keer op keer gefilmde wanvertoningen, geen geloofwaardige uitspraak meer.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: