De feministische blogosphere van Nederland

Soms kijkt de Zesde Clan een beetje afgunstig naar de engelstalige wereld. Engeland, Canada, de V.S., Australië en Nieuw Zeeland, het zijn landen met miljoenen inwoners die dezelfde taal spreken en op elkaars feministische weblogs komen. Dan is het af en toe behelpen met een Nederlandstalig weblog. Wat hebben we binnen dit kleine taalgebied aan feministische uitingen? Tijd voor een rondgang.

Bron: website Be More.

De Zesde Clan linkt je sowieso al door naar de aan ons bekende blogs die openlijk feministisch zijn. We noemen De Tweede Sekse en Fel Feminisme, het weblog van Aletta, Instituut voor de Vrouwengeschiedenis. In de blogroll vind je ook de link naar Critical Sass. Dit weblog kiest een andere strategie. Het wordt geschreven door mensen die in Nederland wonen en de taal machtig zijn, maar ze schrijven bewust in het Engels. Zo lossen zij het probleem van het kleine achterland op.

Daarnaast besteden verschillende politieke partijen gericht aandacht aan vrouwen. Neem bijvoorbeeld het Vrouwennetwerk van de PvdA, het Femnet van GroenLinks, of het Liberaal Vrouwennetwerk van de VVD.  Een subcategorie hiervan: politici die onder hun eigen naam een eigen blog hebben. Zoals Anja Meulenbelt. Tot de zomer van vorig jaar Eerste Kamerlid van de SP, bekend vanwege haar pionierswerk in de Tweede Feministische Golf, en al jaren actief op haar eigen site. Of GroenLinks Eerste Kamerlid Margreet de Boer. Zij blogt onder de slogan Het Persoonlijke is Politiek.

Tot nu toe hebben we een erg blank lijstje. Hoe zit het met medelanders van Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse of andere herkomst? Het was lastig weblogs of andere uitingen te vinden. De Zesde Clan kwam voornamelijk sites tegen van belangenorganisaties, zoals bijvoorbeeld die van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging, MVV. Aan de andere kant kennen bepaalde gemeenschappen levendige ontmoetingsplaatsen, zoals de fora van Maroc.nl of Maghreb Magazine. In chatruimtes, via sms en fora vinden hier levendige discussies plaats en wisselen vrouwen onderling tips uit. Hoe overtuig je je ouders dat je op kamers wil wonen om te studeren, wat doe je met relaties, etc.

Dan zijn er sites die onder de noemer ‘we zijn niet feministisch, maar….’ vallen. Neem bijvoorbeeld Moederfront. Hier verzamelen zich vrouwen die willen dat het werk van vrouwen, en moeders, meer erkenning krijgt. Ze willen niet dat vrouwen gestraft worden voor het moederschap. (Dat gebeurt nu wel, in zulke mate zelfs dat de Commissie Gelijke Behandeling zich geroepen voelde een apart onderzoek in te stellen naar zwangerschapsdiscriminatie.) Ze citeren zelfs de Wet van Sullerot, die stelt dat banen aan status inboeten zodra veel vrouwen het werk doen, en aan status winnen naarmate meer mannen actief zijn. Hoe feministisch wil je het hebben?

Een ander voorbeeld zijn vrouwen die zich richten op één bepaald onderwerp, met een emancipatoir tintje. Zo begon een vrouw de site Vrouw en Bier omdat ze het zat werd dat bierproducenten zich exclusief op mannen richtten. Vrouwen drinken verdorie ook bier, en willen serieus genomen worden als consument. Dus kwam ze in actie, begon een site, en zette onder andere speciale proeverijen op waar vrouwen onderling kunnen genieten van een goed gebrouwen biertje. Ook een site als Vrouwenthrillers valt in deze categorie. Fans van dit genre publiceren hier recensies, kondigen nieuwe uitgaven aan en wijzen elkaar op goede boeken. Indirect geven ze hiermee schrijfsters een steun in de rug en geven hun werk meer bekendheid.

Dit is geen uitputtend overzicht. De Zesde Clan heeft vast allerlei belangwekkende weblogs gemist. Ook hebben we hier geen aandacht besteedt aan sites verbonden aan tijdschriften, zoals Opzij, tijdschrift Lover, of Viva (levendig forum waar allerlei discussies plaats vinden), sites verbonden aan onderwijsinstituten die zich bezig houden met gender / vrouwenstudies, of de sites van kenniscentrum E-quality en de organisatie Woman Inc. Als je dat wel doet en alles bij elkaar optelt, blijkt er een verrassend divers landschap te ontstaan. Overal publiceren vrouwen hun artikelen, discussiëren ze over onderwerpen, en komen ze op voor hun rechten. Dat is hoopgevend!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.